Fett är en bra energikälla. När du använder fett bör du vara uppmärksam på vad du väljer att använda på brödet, som salladsdressing och som fett i matlagning.
Du bör föredra ett mjukt, vegetabiliskt oljebaserat fett. Vegetabiliska oljor är energirika och innehåller dessutom fett av god kvalitet, vilket bland annat förbättrar motståndskraften och kroppens sockeromsättning samt minskar inflammation i kroppen. Dessutom har de essentiella fettsyrorna i mjukt fett en positiv effekt på bland annat nervsystemet.
Så här ökar du ditt energiintag genom fett:
Tillsätt 1–2 matskedar olja, flytande margarin eller margarin som innehåller minst 60 procent fett i gröt, såser, potatismos, soppor och vällingar. Du kan också använda mer fett än vanligt i matlagning och på bröd.
Använd en vegetabilisk olja (till exempel raps-, rybs- eller olivolja) eller en vegetabilisk oljebaserad salladsdressing (t.ex. fransk eller senaps-/majonnässås) till sallader och kokta grönsaker. En lämplig mängd är 1–2 matskedar, vilket ger dig bra energi och mjuka fetter.
Ät nötter eller frön med yoghurt eller som mellanmål
Använd avokado i sallad eller på bröd