Gå till sidans innehåll

Att börja springa

Löpning är en mycket populär hobby på grund av att det är så enkelt. Du kan göra det var som helst, när som helst, för en maraton eller för nöjes skull.

Precis som i andra grenar är det första steget när du börjar springa att träna din teknik. Först därefter bör du öka effektiviteten eller längden av övningen. En bra löpteknik förebygger belastningsskador.

Det finns dock ingen perfekt löpteknik som passar alla, eftersom människors egenskaper varierar från person till person.

Tips för att börja springa

Om du aldrig har sprungit tidigare och funderar på att börja, är det värt att lära sig mer om löpteknik. Löparskolor organiseras till exempel av idrottssällskap. Innan du börjar springa kan det vara bra att diskutera med en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården om löpning är rätt för dig

Träningstekniken måste vara bra och belastningen måste vara lämplig för din konditionsnivå. Träningsmängden och -intensiteten bör ökas gradvis, eftersom löpning är förknippat med överbelastningsskador på grund av dålig löpteknik. Löpningen stöds av holistiska kroppshanterings- och muskelstyrkeövningar.

Kom ihåg bra skor

Börja inte springa med skor som är för slitna eller inte passar. Du bör vänja dig vid dina nya skor innan du springer hela loppet i dem.

När du köper löparskor ska du välja en modell som passar dina fötter. Observera att det är bra att lämna lite extra utrymme i tån på din löparsko, eftersom foten kommer att förlängas något under rörelsen. Fråga en kunnig försäljare om råd när du ska välja sko.

Uppdaterad 13.2.2020