Gå till sidans innehåll

Hur sätter man upp mål som på bästa sätt stöder motivationen?

När man sätter upp mål är det viktigt att vara positiv och realistisk. Du behöver tålamod för att genomföra dem, eftersom fortskridandet sker i små steg.

Var modig och nyfiken. Att uppnå målen kräver att man går utanför sin bekvämlighetszon. Forskning visar att en negativ inställning är ett hinder för framsteg, så försök att tänka positivt och tro på dig själv.

För att du ska kunna uppnå dina mål är det viktigt att du inte bara identifierar dem och jobbar mot dem, utan också att du får tillräckligt med hjälp och stöd från andra. För fram ditt mål och försök identifiera av vem och var du kan få rätt typ av stöd för att uppnå det. Att uttala målet högt kan också göra det mer meningsfullt för dig.

Du kan stöta på hinder på vägen mot dina mål. Då är din egen inställning avgörande. Det är viktigt att vara barmhärtig mot sig själv. Obehagliga känslor och bakslag är en naturlig del av alla förändringsprocesser och de är till för att övervinnas. Man lär sig av sina misslyckanden och de kan hjälpa en att sätta upp nya, mer lämpliga mål.

Den här sidan har producerats i samarbete med GeroMetro-nätverket för utvecklandet av service för äldre personer och Kuntoutussäätiö.

Fundera på ett mål som skulle kännas lämpligt för dig genom att fundera på följande frågor:

Tänk på dig själv om 10 veckor eller 10 år. Var skulle du vilja vara? Vad skulle du vilja göra? Vem skulle du vara tillsammans med? Vad skulle du ha upplevt? Vad skulle du ha att ge till andra?

Jämför nuläget med din drömbild av dig själv. Vad skulle behöva förändras för att det skulle vara teoretiskt möjligt att förverkliga din drömbild?

Vad kan du göra för att uppnå ditt mål? Vad behöver du för att uppnå ditt mål, till exempel bättre kondition, språkkunskaper, pengar, arbete eller utbildning? Vem skulle kunna hjälpa dig?

Vad kan du redan nu göra annorlunda i din vardag? Välj några tydliga saker som hjälper dig att gå framåt mot din dröm varje dag. Var inte för krävande, utan börja i liten skala. Försök att utmana dig själv regelbundet.

Uppdaterad 5.2.2024