Gå till sidans innehåll

Hurdana hjälpmedel behöver jag efter knäprotesoperationen?

Syftet med hjälpmedel är att göra det lättare att röra sig och klara av vardagen. Bekanta dig med de nödvändiga hjälpmedlen i god tid före operationen.

Efter en knäprotesoperation är kryckor eller en rullator ofta tillräckliga hjälpmedel, men individuella behov påverkar valet av hjälpmedel. Till exempel kan bakomliggande sjukdomar eller skador som gör det svårt att röra på sig ställa särskilda krav på hjälpmedlen. Om du inte kan fungera eller röra på dig smidigt medan du väntar på operation kan du ha nytta av att använda hjälpmedel redan före operationen. 

Du kan låna hjälpmedel kostnadsfritt från din hälsocentrals hjälpmedelsutlåning eller en fristående hjälpmedelscentral. Låna hjälpmedlen i god tid före operationen och öva på att använda dem innan.

Armbågskryckor

Kryckor hjälper till att minska belastningen på och smärtan i det opererade benet. De stöder dig när du går och rör dig i trappor och gör att du kan gå längre sträckor. Om du inte kan stöda dig på vanliga armbågskryckor kan du prova armbågkryckor med armstöd eller kryckor som kommer under armhålan. 

Läs mer om armbågskryckor och kryckor: 

Rullator

En rullator med fyra hjul är ett bra alternativ till armbågskryckor om du har dålig balans eller tycker att det är svårt att gå med armbågskryckor. Rullatorer har handbroms och du kan samtidigt ta med dig en väska eller andra saker. Om du inte kan stöda dig på en vanlig rullator kan du prova rullator med armstöd. 

Läs mer om rullatorer:

Efter en ledprotesoperation kan du också behöva andra hjälpmedel beroende på din individuella situation. Du får vägledning om att skaffa hjälpmedel från hjälpmedelsutlåningen i ditt område eller från en fysioterapeut på din hälsocentral.

Uppdaterad 11.5.2023