Gå till sidans innehåll

Frågor om pacemaker och elektriska apparater

Här hittar du svar på frågor om motion efter att du har fått en pacemaker och om elektriska apparater.

För mer detaljerad information, läs pacemakertillverkarens anvisningar och diskutera med din vårdande läkare.

Du kan hitta fler svar på frågor om hjärtsjukdomar i avsnittet Hjärtsjukdomar i Hälsobyn

När pacemakergeneratorn, -ledningarna eller hela pacemakersystemet byts ut måste du ta hänsyn till begränsningarna för sårläkning.

Att vistas nära kraftledningar påverkar inte pacemakern.

Det finns inget hinder för att använda en pulsmätare eller ett aktivitetsarmband.

Kroppssammansättningsmätare som leder elektrisk ström genom kroppen via de övre extremiteterna är förbjudna. Innan du gör en mätning av kroppssammansättningen ska du säkerställa att apparaten är lämplig för dig.

Det kan du. Det finns vanligtvis inget hinder för att använda en motionscykel, ett löpband eller en crosstrainer med elektronisk display och handsensorer som mäter pulsen. Kontrollera vid behov med tillverkaren om det finns en elektrisk ström som går från enheten mellan sensorerna. Om det finns en elektrisk ström mellan sensorerna ska du kontrollera med din vårdande läkare om det är säkert att använda enheten.

Om du ska genomgå fysikalisk behandling eller kosmetisk ultraljudsbehandling bör du nämna din pacemaker. Det finns inget hinder för ultraljudsbehandling, men området nära pacemakern bör undvikas.

Elektriska smärtlindringsbehandlingar, såsom TENS rekommenderas inte om du har en pacemaker. Kontrollera dock med din läkare om du kan använda elektriska smärtlindringsbehandlingar.

Du kan gå i en infraröd bastu. Värmeeffekten når inte pacemakern.

Det är osannolikt att induktionsspisens magnetfält skulle påverka pacemakern. Det är dock bra att hålla en armlängds avstånd till spisen. Det är bäst att undvika att sträcka sig över plattan.

Din läkare bestämmer hur länge körförbudet ska vara efter att pacemakern har satts in. Yrkesmässig körning med en rytmstörningspacemaker är förbjuden.

När du sitter i en bil lönar det sig att placera säkerhetsbältet så att det inte skaver mot pacemakerområdet.

Du kan köra en elbil och ladda den. Du får inte sitta i bilen när den laddas. Säkerhetsavståndet till en motor som är igång är 60 cm.

Uppdaterad 18.10.2022