Gå till sidans innehåll

Att hantera cancer

Det viktigaste är att du hittar lämpliga sätt som hjälper dig att hantera svåra stunder och faser i din vardag med cancer.

Nedan följer en sammanfattning av några beprövade och vanliga hanteringsverktyg. Hanteringsverktyg är sätt baserade på en medveten ansträngning som du kan använda för att lindra stress och möta och hantera svåra saker och motgångar i livet. 

Mental hälsa och orken kan främjas och upprätthållas i svåra stunder.

Ta hand om dina grundläggande behov, som att få tillräckligt med vila och sömn, motion och en hälsosam och mångsidig kost. Sluta röka och drick alkohol med måtta. Detta hjälper dig att återhämta dig från den tunga behandlingen och förbättrar din livskvalitet. Se också till att du har en regelbunden dygnsrytm och rutiner, eftersom det skapar trygghet i en annars föränderlig vardag. 

Läs tips:

Med självkännedom avses en persons förståelse av sig själv, identifiering av sina egna behov, önskningar och mål samt en medveten strävan att uppnå dem. Självkännedom hjälper oss också att se både det goda och det dåliga i oss själva. Du kan lära dig att acceptera också de dåliga sidorna och arbeta med dem. 

Lär känna dig själv och acceptera dina olika sidor – även dina svagheter och ofullkomligheter. Att få en cancerdiagnos får en ofta att fundera över sina egna livsvärderingar och vad man ännu vill ha ut av livet. 

Läs mer: 

Motion har betydande positiva effekter på den mentala hälsan, fysiska konditionen och orken samt livskvaliteten under och efter cancerbehandling. Vardagen för en cancerpatient belastas också av behandlingströtthet, vilket påverkar den mentala hälsan. När man är trött är humöret också sämre och långvariga symtom kan orsaka ångest och depression. 

Motion är viktigt och tryggt under cancerbehandlingarna. Det rekommenderas att utöva: 

  • minst 150 minuters uthållighetsträning per vecka eller tyngre (mer ansträngande) fysisk aktivitet 75 minuter per vecka  

  • plus muskelstyrketräning minst två dagar i veckan. 

Om motion inte var en del av din vardag före sjukdomen kan du bra börja motionera under cancerbehandlingen. Läs mer om säker träning under behandlingen:

Hobbyer och aktiviteter som är meningsfulla för dig är särskilt stärkande i svåra livssituationer. I påfrestande livssituationer bör du ägna mer tid åt sådant som är viktigt och meningsfullt för dig. 

Gör antingen själv eller tillsammans med en närstående en lista över saker som du har tyckt om att göra tidigare och som kan hjälpa dig att slappna av och ladda batterierna. Lev och njut av livet här och nu, tillsammans med dina närstående.

Kultur och konst i dess olika former har visat sig ha en stärkande effekt. Kultur (t.ex. teater, dans, musik eller bildkonst) kan användas för att berika vardagslivet och interaktionerna, stimulera sinnena och tankarna och för att väcka upplevelser och känslor. 

Kulturupplevelser och konst kan uttrycka ett brett spektrum av känslor som man annars kanske inte har ord eller kanaler för att uttrycka. 

Sök dig modigt till olika kulturupplevelser.

Naturen hjälper dig att återhämta dig från stress, glömma vardagsbekymmer och höjer humöret. I utmanande livssituationer lönar det sig att söka sig till en plats där tankarna kan bli lugnare och man kan koppla av en stund från vardagens plikter. 

Läs mer: 

Genom en rad avslappnings- och närvaroövningar kan du främja både den mentala hälsan och lindra fysiska symtom såsom smärta kopplade till behandlingarna. Hitta sätt att lugna tankarna som fungerar för dig. Det kan vara en promenad i skogen, att läsa, motion, närvaroövningar eller att lyssna på musik. 

Bekanta dig med olika övningar för mental hälsa som Mieli rf. erbjuder:

Läs mer om avslappning vid smärtlindring.

Uppdaterad 19.3.2021