Vad beror mina symtom på?

Nervsmärta som strålar från ryggen till benet och sätet kallas för ischiassmärta. Smärtan orsakas ofta av att ischiasnerven, dvs. lårnerven, blir irriterad.

Ischiassmärta har följande symtom:

  • Smärta, stickande känsla, domning eller muskelsvaghet i benet.
  • Nervsmärta som ofta är kontinuerlig och påminner om elchock.
  • Huden på det område där smärtan känns är extra känslig för beröring eller är avdomnad.
  • Tillsammans med smärta som orsakas av nervirritation förekommer ofta muskelkramper.
  • Ibland kan smärtan kännas endast i benet.

Smärtan orsakas av att ischiasnerven är​​ irriterad

Även om ischiassmärta kan stråla ut ända ned till tårna, finns dess orsak i ryggen. Smärtan beror på att ischiasnerven, som går i höften, har blivit irriterad. Det kan orsakas av att nerven hamnat i kläm eller blivit inflammerad.

Nerven kan hamna i kläm till exempel om en mellankotskiva (en s.k. disk) i ryggraden buktar ut eller om du har strama sätesmuskler. Nervsmärta kan också orsakas av en lokal reaktion till följd av sur diskmassa.

Symtomen försvinner ofta uta​n behandling

Ischiassmärta är ett vanligt besvär och cirka 40 procent av hela befolkningen upplever smärta av detta slag under sitt liv. Diskbråck läker bra och symtomen försvinner i regel av sig själva. Största delen av diskbuktningarna återställs spontant inom tre månader. Färre än en av tio patienter med ischiassymtom behöver opereras.

Vila i sängläge hjälper inte vid ischiassmärta. Det lönar sig dock att ta en paus från vardagssysslor som ökar smärtan. Du kan åter ägna dig åt vardagssysslorna när den svåraste smärtan går över. Det är tillåtet och till och med önskvärt att man rör på sig trots ryggsmärtan.

 

Kyllä

Uppdaterad  12.1.2018