Egenvård av atopiskt eksem

Basen för behandling av atopiskt eksem är att lindra lokala hudinfektioner med medicinsk salva och upprätthålla hudens fuktbalans och skyddsfunktion med återfuktande baskräm.

Baskräm används regelbundet 1–2 gånger om dagen på alla hudområden. Vid försämringsfaser av eksemet används mild 1 % hydrokortisonsalva 1–2 gånger om dagen i 3–7 dagars perioder för att lugna infektionen.

Efter behandlingsperioden hålls ett minst lika långt uppehåll i användningen av kortisonsalvan. Smörj inte baskräm och medicinsk salva samtidigt på samma hudområde, utan håll minst en timmes uppehåll mellan de båda salvorna. Antihistaminer hjälper inte vid behandling av atopiskt eksem.

En viktig del av egenvården är att undvika faktorer som förvärrar eksemet. Daglig tvätt av huden med vatten och tvål förvärrar inte atopiskt eksem. Tvätt avlägsnar smuts, svett, döda hudceller och bakterier som alla irriterar huden. För tvätt av hud med atopiskt eksem rekommenderas oparfymerad, sur eller neutral flytande eller fast tvål. Alternativt kan huden också tvättas med baskräm.

Video: Anvisningar för att smörja atopiskt eksem (hos barn). Videon är på finska.

 
 
lapsi; atooppinen ekseema; Atooppinen ihottuma

Kyllä

Uppdaterad  30.1.2021