Siirry sivun sisältöön

Mitä ovat ulostamisen ongelmat?

Ulosteenkarkailu ja ulostamisvaikeudet voivat johtua eri syistä. Ne voivat heikentää elämänlaatua ja niiden syy on hyvä selvittää. Oireisiin voi vaikuttaa kuntoutuksella.

Ulostamisen tai ulosteen pidättämisen ei kuulu olla vaikeaa.

Ulostaessa vatsaontelon paine lisääntyy. Samaan aikaan peräaukon sulkijalihakset sekä lantionpohjan lihakset rentoutuvat ja vastus peräsuolessa häviää. Suoli tyhjenee, kun paksusuolen ja peräsuolen lihakset supistelevat.

Seuraavia ongelmia voi ilmetä, kun lantionpohja ja suolisto eivät toimi normaalisti.

Ulosteenkarkailussa eli anaali-inkontinenssissa ulosteen tai ilman pidättäminen ei onnistu.

”Kaupan kassajonossa minulle tuli yhtäkkiä tunne, että vessaan pitäisi päästä ja nopeasti. Muuta vaihtoehtoa ei ollut kuin jättää ostokset ja poistua paikalta. Lähivessan olin kyllä jo etukäteen kauppaan tullessa pannut merkille, mutta tällä kertaa en sinne asti ehtinyt. Onneksi sentään pakkasin vaihtohousut mukaan - kuten niin monesti aiemmin.”

Raili, 57

Lue lisää ulosteen karkailusta Vatsatalosta.

Ulostamisvaikeus tarkoittaa, että suoli ei tyhjene kunnolla ja tarvetta ponnistella voimakkaasti ulostaessa.

”Kotoa lähden liikkeelle aina vasta kun olen saanut suolen kunnolla tyhjäksi. Aamupäivä on yhtä vessassa juoksemista, kun ulostamassa täytyy käydä monta kertaa ja silti jää usein tunne, ettei kaikki tullut ulos. Joskus ei muu auta, kuin kaivaa uloste käsin pois suolesta.”

Daniela, 49

Joskus ulostamisen hermostollinen säätely voi häiriintyä, jolloin lantionpojan lihasten rentouttaminen ulostaessa ei onnistu.

"Taas on se tunne, että vessaan pitäisi mennä ulostamista yrittämään. Hetken jo tuntui siltä, että homma lähtee kulkemaan, mutta sitten kaikki pysähtyi taas kuin seinään. Pää punaisena ponnistelun tuloksena pieni määrä ulostetta pönttöön ja tunne ettei kaikki tullut ulos."

Janne, 48

Lue lisää ulostamisvaikeuksista Vatsatalosta.

Ummetuksesta puhutaan silloin, kun ulostamassa käydään harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai suolen tyhjentäminen vaatii voimakasta ponnistamista.

Pitkittynyt ummetus venyttää lantionpohjan lihaksia ja saattaa myös vahingoittaa niiden hermotusta. Se altistaa muun muassa virtsan- ja ulosteenkarkailulle.

Lue lisää ummetuksesta.

Päivitetty 2.5.2023