Siirry sivun sisältöön

Seksuaalisuudesta puhuminen rintasyöpää sairastaessa

Ota rintasyöpään sairastuttuasi seksuaalisuus ja siihen liittyvät asiat rohkeasti puheeksi ammattilaisten ja kumppanisi kanssa.

Seksuaalisuus on elämän mittainen voimavara, joka kuuluu osana elämää ja ihmisyyteen ikään katsomatta. Jokainen ilmentää seksuaalisuuttaan omalla tavallaan. Seksuaalisuus on vietti ja tarve, joka ohjaa ihmistä haluamaan läheisyyttä ja seksiä. Seksuaalisuuden merkitys on jokaiselle erilainen.

Seksuaalisuuteen kuuluu

  • tapa nähdä oma kehonsa ja kehonkuvansa

  • läheisyys tai läheisyyden kaipuu

  • seksi ja lisääntyminen.

Seksuaalisuutta ei voi verrata tai mitata, jokainen kokee omalla tavallaan mikä on arvokasta ja itselle tärkeää seksuaalisuutta.

Sairastuminen rintasyöpään vaikuttaa sairastuneen seksuaalisuuteen

Rintasyöpään sairastuminen ei poista läheisyyden tarvetta, vaikka halu seksiin voi vähentyä sairastumisen ja hoitojen takia. Vaikka seksiä ei haluaisi, voi haluta ja tarvita läheisyyttä. Läheisyys ja seksi ovat erillisiä asioita.

Syöpään sairastuminen ja siihen liittyvät hoidot tuovat lähes aina muutoksia seksuaalisuuteen, kehonkuvaan, ajatuksiin ja tunteisiin. Saatat tuntea häpeää ulkonäöstä ja tunteista. Ympäristön odotukset voivat myös vaikuttaa kuvaan itsestä. Saatat pohtia myös omaa kelpaamistasi tai aiheutuuko hoidoista lapsettomuutta? Itselliset tai sinkut sairastuneet voivat kokea sairastumisen hankaloittavan kumppanin etsimistä, ja he voivat pohtia muun muassa: ”Missä vaiheessa voin kertoa sairaudestani?”

Sairastuminen rintasyöpään koskettaa usein myös kumppanin seksuaalisuutta.

Kuilu kumppaniin voi kasvaa, jos omista tarpeista, halusta ja tunteista ei puhuta.

Ota rohkeasti puheeksi

Omien tunteiden ja ajatusten jakaminen saattaa selkiyttää tilannetta ja vähentää ahdistusta ja paineita. Myös kumppani on saattanut pohtia samoja asioita. On tärkeä kertoa omista tarpeista ja odotuksista molemmin puolin. Kumppania ei ole tarpeen suojella.

Peilistä katsoo erilainen ihminen, en tunnekaan enää itseäni ja omaa kehoani.

Puhu rohkeasti ja avoimesti kumppanisi kanssa

  • kehosi tilanteesta ja tulevista muutoksista, älä jätä ajatuksiasi oletuksiksi

  • omasta hämmennyksestäsi ja peloistasi, esimerkiksi kelpaanko kumppanille muuttuvan kehoni kanssa ja kestääkö kumppani tai parisuhde avointa keskustelua

  • kaipaatko nyt vain pelkkää läheisyyttä ja läsnäoloa

  • kivuistasi, ja miten kieltäytyminen vaikuttaa parisuhteeseen, jos et koe seksuaalista halua.

Keskustelu voi auttaa kumppaneita pikkuhiljaa tutustumaan ja sopeutumaan tilanteeseen sekä selkeyttämään molempien osapuolten näkemyksiä ja tunteita.

Jos kumppanin kanssa puhuminen on vaikeaa, voit kokeilla kirjoittaa hänelle kirjeen. Kirjoittaessa omien ajatusten järjestäminen voi onnistua toisinaan helpommin. Voit kokeilla myös omien ajatusten puhumista ja nauhoittamista. Nauhoitus voi olla hyvä keino sanoa ääneen ahdistavia tai pelottavia asioita, kun ei tarvitse olla suorassa kontaktissa kumppaniin.

Voit hakeutua kumppanin kanssa myös seksuaaliterapeutin vastaanotolle keskustelemaan seksuaalisuudesta ja siihen liittyvistä sinua pohdituttavista asioista.

Lapsen ikätason mukaan rintasyövästä ja sen mahdollisista vaikutuksista kehoon kannattaa puhua rohkeasti. Lapset usein pohtivat kehonmuutoksiin liittyviä asioita myös ääneen. Esimerkiksi rinnan poistaminen ja arvet saattavat mietityttää lapsia. Usein lapsilla on tarve tietää asioista. Arvioi itse, miten ja kuinka paljon omalle lapsellesi voit kertoa. Tieto ja keskustelu voivat lievittää lapsen pelkoja.

Ota seksuaalisuuteen liittyvät asiat puheeksi terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Jos sinulla on yksin tai kumppanisi kanssa tarvetta pohtia seksuaalisuutta, pyydä, että pääset keskustelemaan seksuaalineuvojan tai -terapeutin kanssa. Voit hakeutua seksuaalineuvojalle missä tahansa sairauden vaiheessa.

Parisuhdekeskus Katajan podcast-sarjasta voit kuunnella parisuhteesta ja sairaudesta. Teemoina podcastissa ovat

  • Miten puhua sairaudesta seurustellessa ja parisuhteessa

  • Miten pitää parisuhteesta huolta

  • Tunteet, sairaus ja parisuhde

  • Sairaus ja seksuaalisuus.

Päivitetty 15.10.2024