Miten asetat motivaatiota tukevan tavoitteen?

Tavoitteiden asettamisessa on tärkeää olla positiivinen ja realistinen. Niiden toteuttamisessa tarvitset kärsivällisyyttä, sillä eteneminen tapahtuu pienin askelin.

Ole rohkea ja utelias. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii astumista epämukavuusalueelle. Tutkimusten mukaan kielteinen asenne jarruttaa etenemistä, joten pyri ajattelemaan myönteisesti ja usko itseesi.

Pohtimalla näitä kysymyksiä, voit miettiä itsellesi sopivaa tavoitetta:

Haitarin otsikkotaso2
Mitä haluan elämältäni?

Mieti itseäsi 10 viikon tai 10 vuoden päästä. Missä haluaisit olla? Mitä haluaisit tehdä? Kenen kanssa olisit? Mitä olisit kokenut? Mitä annettavaa sinulla olisi muille?

Mihin toivon muutosta?

Vertaa nykyhetkeä unelmakuvaasi itsestäsi. Minkä pitäisi muuttua, jotta unelmakuvasi saavuttaminen olisi teoriassa mahdollista?

Mitä muutos vaatii minulta?

Mitä voit tehdä oman tavoitteesi hyväksi? Mitä tarvitset tavoitteen saavuttamiseksi (esimerkiksi kuntoa, kielitaitoa, rahaa, työtä tai koulutusta)? Kuka voisi auttaa sinua?

Mitä voin tehdä arjessani unelmani eteen?

Mitä voit jo nyt tehdä eri tavalla arjessasi? Valitse muutama selkeä asia, joiden avulla voit edistää unelmaasi joka päivä. Älä ole liian vaativa, vaan aloita pienistä teoista. Pyri säännöllisesti haastamaan itsesi.

Jotta sinun on mahdollista saavuttaa tavoitteesi, on niiden tunnistamisen ja niitä kohti lähtemisen lisäksi oleellista saada riittävästi apua ja tukea muilta. Tuo tavoitteesi esille ja pyri tunnistamaan, keneltä ja mistä voisit saada oikeanlaista tukea tavoitteen saavuttamiseksi. Tavoitteen sanominen ääneen saattaa lisätä sen merkitystä myös itsellesi.

Saatat välillä kohdata esteitä, kun etenet kohti tavoitteitasi. Oma suhtautuminen on silloin ratkaisevaa. On tärkeää olla itselle armollinen. Ikävät tunteet ja takapakit ovat luonnollinen osa mitä tahansa muutokseen tähtäävää prosessia ja niistä voi selvitä eteenpäin. Epäonnistumisista voi oppia ja ne voivat auttaa asettamaan uusia, sopivampia tavoitteita.

Tämän sivun sisältö on tuotettu yhteistyössä GeroMetro-verkoston ja Kuntoutussäätiön kanssa.

Edellinen sivuSeuraava sivu

tavoitteet; hyvä; Miten toimin; tavoite

Kyllä

Päivitetty  13.2.2020