Siirry sivun sisältöön

Kuntoutuspalvelut sydänsairastuneelle

​​​Sydänsairaus saattaa vaikuttaa sinun ja läheistesi elämään monella eri tavalla. Tiedon ja tuen tarpeet voivat lisääntyä muuttuneessa elämäntilanteessa.

Sydänkuntoutuksessa sinua autetaan löytämään kuntoutumistasi ja sairauteen sopeutumistasi edistäviä keinoja. Niiden avulla arkesi helpottuu ja työ- ja toimintakykysi säilyy tai kohenee.

Mitä kuntoutuksella tavoitellaan?

  • Saat tietoa sydänsairaudestasi ja siitä, miten voit siihen itse vaikuttaa.

  • Toimintakykysi säilyy ja pärjäät paremmin arjessa ja työssä.

  • Sairautesi eteneminen hidastuu, oireet lievenevät ja ennuste paranee.

Mistä apua kuntoutusasioihin?

Saat tukea kuntoutuspolullesi terveydenhuollon ammattilaisilta. Voit kysyä kuntoutuksesta hoidostasi vastaavasta terveydenhuollon yksiköstä.

Lue lisää kuntoutussuunnitelmasta ja kuntoutuspalveluista.

Mitä kuntoutusvaihtoehtoja on?

Sinulle on tarjolla erilaisia tuki- ja kuntoutuspalveluja riippuen tilanteestasi, voimavaroistasi ja tavoitteistasi.

Kuntoutus on maksutonta.

Ensitietoryhmä tarkoittaa esimerkiksi sairaaloiden järjestämää tilaisuutta, jossa eri asiantuntijat kertovat perusasiat sairaudesta, sen hoidosta, elintavoista ja kuntoutuksesta. Tarkoituksena on tukea vastasairastunutta ja läheisiä muuttuneessa elämäntilanteessa.

Ryhmässä saat tietoa myös kuntoutuspalveluista ja miten niihin hakeudutaan. Voit esittää kysymyksiä ja keskustella sinua askarruttavista asioista. Useimmissa ensitietotilaisuuksissa on läsnä myös vertaistukihenkilöitä. Jotkut ensitietoryhmät järjestetään myös etäyhteydellä.

Kysy hoidostasi vastaavasta sairaalasta järjestetäänkö siellä ensitietotilaisuuksia.

Tulppa-kuntoutusta on tarjolla niillä terveydenhuollon alueilla, jotka ovat ottaneet sen käyttöönsä. Tulppa-kuntoutuksessa saat tietoa, taitoa ja tukea sepelvaltimotaudin ja muiden valtimotautien kanssa elämiseen. Opit vaikuttamaan terveyteesi ja hyvinvointiisi. Pääset myös jakamaan kokemuksia muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa. Tulppa -kuntoutusta järjestetään ryhmäkuntoutuksena sekä täysin etäyhteyksin toteutettavana verkkovalmennuksena. Kysy lisää Tulppa-kuntoutuksesta omasta terveyskeskuksestasi.

Katso video:

Tulppa-ryhmässä saat uusia voimavaroja ja vertaistukea sairautesi kanssa elämiseen.

Sydänliitto haluaa tukea sinua. Löydät tietoa sydänsairaudesta sydan.fi-sivuilta. Saat myös tukea sairautesi kanssa elämiseen.

Kaipaatko lisää tietoa, taitoa ja tukea sairauteesi liittyen sekä käytännön vinkkejä omahoitoon? Sydänliiton kursseilla pääset tapaamaan toisia samassa elämäntilanteessa olevia ja jakamaan kokemuksia yhdessä toimien ja oppien.

Vertaistukihenkilön kanssa voi puhua luottamuksella omista ajatuksista ja tunteista.

Tule mukaan -sivuilta löydät tietoa Sydänliiton valtakunnallisesta, alueellisesta ja paikallisesta toiminnasta, joihin voit osallistua. Näet verkkoluentotarjonnan ja tapahtumakalenterin sekä voit halutessasi liittyä jäseneksi paikalliseen sydänyhdistykseen, osallistua sen toimintaan ja hyötyä myös jäseneduista.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan sydänyhteisön toimintaan!

Kela järjestää kuntoutusta työelämässä oleville, sinne palaaville, kuntoutustuella oleville, opiskeleville ja työelämästä poissaoleville henkilöille ja heidän läheisilleen.

Kuntoutukseen hakeutuessasi tarvitset lääkäriltä lausunnon sairauden aiheuttamasta kuntoutustarpeesta. Kuntoutus perustuu tavoitteelliseen ja yksilölliseen suunnitelmaan. Vaihtoehtoja on muutaman päivän kuntoutustarpeen arvioinnista pidempiaikaiseen avo- tai laitoskuntoutukseen.

Lue lisää Kelan kuntoutuksesta:

Jos sydänsairautesi uhkaa työkykyäsi, ammatillinen kuntoutus voi auttaa sinua työllistymään, pysymään työelämässä tai palaamaan sinne sairaudesta huolimatta. Voit saada ammatillista kuntoutusta myös, jos opiskelukykysi on olennaisesti heikentynyt sairauden vuoksi.

Keskustele tilanteestasi hoitavan lääkärisi kanssa. Saat tietoa ja apua ammatilliseen kuntoutukseen hakeutumisesta esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisilta, työeläkeyhtiöistä, Kelalta ja TE-toimistosta.

Lue lisää

Päivitetty 5.1.2024