Kivun takia käsien käyttö rajoittuu, mikä vaikeuttaa painonhallintaa ja lisää riskiä saada painehaavoja ja nivelten liikerajoituksia. Se voi myös vaikuttaa mielialaan. Jos käsivaivat pitkittyvät, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jotta saat viivytyksettä sinulle parhaiten sopivan hoidon.
Olen pyörätuolin käyttäjä - Miten käteni voivat oireilla?
Käsien kipu voi johtaa toimintakyvyn heikkenemiseen.
Olkapään alueen vaivat ovat yleisiä selkäydinvamman saaneilla. Lihakset ja nivelsiteet tukevat olkapäätä ja sallivat olkanivelen suuren liikkuvuuden. Esimerkiksi jatkuvasti samanlaisina toistuvat liikkeet voivat altistaa jännevaivoille. Oireita ovat usein kipu ja liikkeen rajoittuminen. Hyvä lihasvoima tukee olkapäitä rasituksessa.
Joka neljännellä selkäydinvamman saaneella pyörätuolin kelaajalla on kyynärpääkipuja, esimerkiksi niin sanottu tenniskyynärpää. Yleisimmin kyynärpäiden kipu voi aiheutua kelaamisen ja siirtymisten aiheuttamasta rasituksesta. Hyvä ergonomia ehkäisee kyynärpään alueen kipuja ja rasitusta.
Toistuvissa kelausliikkeissä ranteisiin kohdistuu jatkuva rasitus, mikä voi aiheuttaa jännetulehduksen tai hermopinteen ranteessa, esimerkiksi rannekanavaoireyhtymän. Jännetulehduksen oireena on liikkeessä tuntuva kipu ja joskus turvotus jänteen seudussa. Rannekanavaoireyhtymässä tyypillisiä oireita ovat öinen puutuminen peukalon tai etu- ja keskisormien alueella. Oireilun jatkuessa käden puristusvoima voi heikentyä niin, että pienten esineiden käsittely vaikeutuu.
Oikean kelaustekniikan hallitseminen vähentää ranteisiin kohdistuvaa rasitusta ja ehkäisee rasitusvammojen syntymistä.
Pyörätuolilla kelaaminen altistaa kädet ja sormet erilaisille nirhaumille ja ihorikoille. Kelaamisen seurauksena iho voi kuivua ja paksuuntua. Ihoa voi suojata esimerkiksi käyttämällä pyöräilyhanskoja kelatessa. Kyynärpäiden alueen ihoa kannattaa tarkkailla, mikäli nojaat paljon pöytätasoon tai kätesi ovat tuettuina kyynärtukiin. Pitkäaikainen paine iholla altistaa kyynärpäiden alueen ihon painehaavoille.
Päivitetty 26.2.2024