Siirry sivun sisältöön

Sähköpyörätuoli

Sähköpyörätuoli on hyvä apuväline liikkumiseen silloin, kun et pysty kävelemään eikä pyörätuolilla kelaaminen onnistu sisällä tai ulkona. Sähköpyörätuolin on tarkoitus lisätä itsenäistä liikkumista.

Tutustu sivun sisältöön ja varmista sähköpyörätuolin sopivuus ja turvallinen käyttö.

Voit saada sähköpyörätuolin terveydenhuollon kautta tietyin perustein. Tällöin lääkäri kirjoittaa sinulle lähetteen sairaanhoitopiirin apuvälineitä lainaavaan yksikköön, jossa apuvälinealan ammattilaiset arvioivat kanssasi, onko sähköpyörätuoli sinulle sopiva apuväline.

Voit myös hankkia sähköpyörätuolin itse esimerkiksi apuvälinealan liikkeestä. Varmista, että tuoli on sinulle sopiva ja saat järjestettyä sen huollon.

Tutustu sähköpyörätuolin käyttöön apuvälinealan ammattilaisen kanssa. Huomioi että sähköpyörätuolin käyttöönotto vaatii harjoittelua eri ympäristöissä.

Tarkista aina ennen ajoa, että

  • akku on ladattu

  • jarrut ovat kunnossa

  • mahdolliset lamput toimivat

  • jalkalaudat ja muut tuolin osat ovat paikallaan.

Lue lisää:

Katso video:

Noudata apuvälinealan ammattilaisen antamia ohjeita sekä sähköpyörätuolin mukana tulleita ohjeita.


Sähköpyörätuolilla liikkuessasi olet liikenteessä jalankulkijan asemassa. Huomioi, että sähköpyörätuoli on painava apuväline. Noudata riittävää varovaisuutta sillä liikkuessasi.


Lue lisää:

Katso video: Sähköpyörätuolin puhdistaminen

Runko

  • Pyyhi tarvittaessa kostealla rievulla.

  • Poista tahrat miedolla puhdistusaineella, kuten astianpesuaineella, vedellä ja rievulla.

  • Älä käytä puhdistukseen juoksevaa vettä tai painepesuria.

Istuintyyny

  • Puhdista valmistajan ohjeen mukaan.

  • Useimmat päälliset voi pestä pyykkikoneessa.

Noudata sähköpyörätuolin mukana tulleita ohjeita. Tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä verkosta.

Katso video:

Tarkista renkaiden ilmapaineet säännöllisesti. Yleisimmin käytetty renkaiden ilmapaine on 2,5 BAR. Lisää tarvittaessa ilmaa renkaisiin.

Lataa akku käytön mukaan. Muista ladata akkua, vaikka käyttäisit sähköpyörätuolia harvoin. Akku tarvitsee latausta vaikka sähköpyörätuoli ei olisi käytössä.

Katso video:

Ole yhteydessä sähköpyörätuolin lainanneeseen yksikköön, jos huomaat siinä jotain vikaa. Toimita sähköpyörätuoli määräaikaishuoltoon sopimuksen mukaan. Jos olet hankkinut sähköpyörätuolin omakustanteisesti, järjestä sen huolto säännöllisesti esimerkiksi maahantuojalta.

Noudata sähköpyörätuolin mukana tulleita ohjeita. Tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä verkosta.

Apuvälineitä lainaavasta yksiköstä saadulle sähköpyörätuolille tulee järjestää säältä suojattu ja vähintään +10 asteinen säilytystila. Osa kunnista edellyttää lukollista säilytystilaa.

Sähköpyörätuolin vakuuttamiseen liittyvät ohjeet saat sähköpyörätuolin luovuttaneesta yksiköstä. Jos olet hankkinut sähköpyörätuolin omakustanteisesti, selvitä sen liikennevakuutuskäytännöt.

Apuvälineen käyttöönotossa voit saada tukea TuleApu-hankkeen apuvälinekummilta joissakin kunnissa.

Lue lisää: