Siirry sivun sisältöön

Apuvälinehaku

Tältä sivulta löydät Kuntoutumistalon ohjeet apuvälineiden käytön tueksi. Sisältöä täydennetään vähitellen.

32 hakutulosta

Erityisjalkineet
Erityisjalkineita tarvitaan silloin, kun tavalliset kengät eivät sovi tai kenkien avulla korjataan jalkojen merkittävää pituuseroa. Erityisjalkineiden tarkoituksena on mahdollistaa päivittäinen kävely ja liikkuminen.
Kiikarit
Kiikarilla voidaan suurentaa kaukana ja lähellä olevia kohteita. Kiikaria käytetään yleisimmin liikkumisen apuna. Sillä voi tarkastella esimerkiksi opastintauluja, tienviittoja ja bussin numeroita.
Kohdevalaisimet ja suurennusvalaisimet
Valontarve lisääntyy näön heikentyessä ja iän myötä. Kohde- tai suurennuslasivalaisimen käyttö keventää silmien rasitusta lukiessa.
Kompressiotuotteet
Kompressiotuotteita voidaan käyttää esimerkiksi turvotuksen, palovammojen tai arven hoidossa.
Kyynär- ja kainalosauvat
Kyynärsauvoilla tai kainalosauvoilla pystyt keventämään kipeän jalan kuormitusta ja tukemaan tasapainoa paremmin kuin yhdellä kävelykepillä.
Käden lepolastat
Lepolasta tukee ranteen ja sormet hyvään lepoasentoon. Lepolastan käytön tavoitteena voi olla kivun ja turvotuksen lievittäminen sekä käden rakenteiden suojaaminen esimerkiksi venyttymiseltä tai virheasentojen muodostumiselta.
Kävelykeppi
Kävelykeppi sopii apuvälineeksi silloin, kun tarvitset tukea kävelyyn vain vähän.
Lukukone
Lukukone ottaa kuvan painetusta tekstistä ja lukee sen käyttäjälle ääneen. Siitä on apua silloin, kun suurentavista apuvälineistä ei ole hyötyä.
Lukutasot ja kirjanpitimet
Lukutason ja kirjanpitimen avulla voidaan parantaa lukuasentoa esimerkiksi suurennuslasia käyttäessä.
Nilkkatuki
Nilkkatukea käytetään parantamaan nilkan toimintaa, asennonhallintaa ja linjausta sekä ehkäisemään tai oikaisemaan nilkan virheasentoja.
Opaskoira
Opaskoira sujuvoittaa liikkumista silloin, kun näönvarainen liikkuminen ei onnistu. Opaskoiran käyttäjältä vaaditaan muun muassa taitoa liikkua kepin avulla itsenäisesti, hyvää elämänhallintaa, kykyä huolehtia koirasta ja hänen tulee osoittaa tarve opaskoiralle.
Peukalotuet
Peukalotuet suojaavat peukalon niveliä virheelliseltä kuormitukselta tai ohjaavat niitä toiminnalliseen asentoon. Niillä voidaan myös ehkäistä nivelten kipeytymistä rasituksen jälkeen.
Pistekirjoituskoneet
Mekaanisella pistekirjoituskoneella voi kirjoittaa sokeiden ja heikkonäköisten käyttämää kohokirjoitusta. Pistekirjoitusta luetaan sormin tunnustelemalla.
Polvituki
Polvitukea käytetään muun muassa tukemaan polvea tai rajoittamaan sen liikettä. Polvituki helpottaa liikkumista ja harjoittelua ja vähentää kipua.
Pyörällinen suihkutuoli
Pyörällinen suihkutuoli helpottaa peseytymistä, silloin kun kävely on heikkoa tai ei onnistu.
Pyörätuoli
Pyörätuoli on hyvä apuväline liikkumiseen silloin, kun sinulla on vaikeuksia kävellä tai et voi kävellä ollenkaan. Pyörätuolilla on tarkoitus liikkua joko aktiivisesti itse kelaten tai avustajan työntämänä.
Rannetuet
Rannetuki suojaa niveltä virheelliseltä kuormitukselta ja kipeytymiseltä. Rannetukea suositellaan käytettäväksi toiminnoissa, jotka kuormittavat erityisesti rannetta.
Rollaattori
Rollaattorista saat tukea silloin kun kävely on epävarmaa, eikä kyynärsauvojen tuki ole riittävä. Rollaattori helpottaa tasapainon säilyttämistä kävellessä.
Silmälasit
Silmälasit ovat yleisin näkemisen apuväline. Niillä korjataan silmän taittovirhettä kauas tai lähelle. Valonsuodattimet eli absorptiolasit puolestaan vähentävät häikäisyä, parantavat kontrastia ja tukevat toiminnallista näköä.
Sormituet
Sormituet suojaavat niveliä virheelliseltä kuormitukselta tai ohjaavat niitä toiminnalliseen asentoon. Niillä voidaan myös ehkäistä nivelten kipeytymistä rasituksen jälkeen.
Suihkutuolit
Suihkutuoli helpottaa peseytymistä, silloin kun toimintakyky tai tasapaino on heikentynyt.
Suurennuslaitteet
Suurennuslaitteet mahdollistavat näönvaraisen lukemisen ja kuvien katselun, vaikka näkö olisi heikko. Laite voi olla kannettava tai pöytämallinen ja sillä voi suurentaa sekä muuttaa tekstin tai kuvan ominaisuuksia.
Suurennuslasit
Suurennuslasit mahdollistavat lukemisen heikossakin näkötilanteessa. Lähinäön heikentyessä lähilasien lisäksi suurennuslasi auttaa pienen tekstin hahmottamisessa.
Sähkömopo
Sähkömopo on hyvä apuväline liikkumiseen silloin, kun sinulla on vaikeuksia kävellä eikä muilla apuvälineillä liikkuminen ulkona onnistu. Sähkömopon on tarkoitus lisätä itsenäistä liikkumista ulkona.
Sähköpyörätuoli
Sähköpyörätuoli on hyvä apuväline liikkumiseen silloin, kun et pysty kävelemään eikä pyörätuolilla kelaaminen onnistu sisällä tai ulkona. Sähköpyörätuolin on tarkoitus lisätä itsenäistä liikkumista.
Tukikaulukset
Kaularangan kipua ja liikearkuutta voidaan hoitaa tukikauluksella. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi lukiessa, televisiota katsellessa ja autolla matkustaessa.
Tukipohjalliset
Tukipohjalliset ovat yksilöllisesti valmistettuja jalkaterän apuvälineitä. Tukipohjallisten tarkoituksena on korjata jalkaterän ja nilkan asentoa, keventää kuormitusta jalkapohjassa, helpottaa liikkumista ja vähentää kipua.
Valkoinen merkkikeppi
Merkkikeppi sopii näkövammaisille, jotka vielä kykenevät suunnistamaan ja liikkumaan melko turvallisesti näönvaraisesti, mutta tarvitsevat kepin tunnusteluapua esimerkiksi portaissa tai suojateiden ylittämisessä. Keppi on myös hyvä näkövammaisuuden merkki kanssakulkijoille ja autoilijoille.
Valkoinen tukikeppi
Valkoinen tukikeppi sopii näkövammaiselle, jolla on tasapaino ongelmia. Valkoinen keppi toimii myös näkövammaisuuden merkkinä kanssakulkijoille.
Valkoinen tunnustelukeppi
Valkoinen tunnustelukeppi mahdollistaa näkövammaisen turvallisen itsenäisen liikkumisen, esteiden ja ympäristön havaitsemisen ja toimii samalla näkövammaisuuden merkkinä kanssakulkijoille.
WC-istuimen korotukset
WC-istuimen korotuksella voidaan helpottaa WC-istuimelle laskeutumista ja siitä nousemista. WC-korokkeella istumakorkeus voidaan säätää käyttäjän mukaan.
WC-tuoli
WC-tuolista voi olla apua jos liikkuminen vessaan on hankalaa, tarvitset tukea WC-istuimella istumiseen, siihen istuutumiseen tai siltä nousemiseen.