Siirry sivun sisältöön

Käden lepolastat

Lepolasta tukee ranteen ja sormet hyvään lepoasentoon. Lepolastan käytön tavoitteena voi olla kivun ja turvotuksen lievittäminen sekä käden rakenteiden suojaaminen esimerkiksi venyttymiseltä tai virheasentojen muodostumiselta.

Tutustu sivun sisältöön ja varmista lepolastan sopivuus ja turvallinen käyttö.

Tehdasvalmisteisen lepolastan voi hankkia itse hyvin varustellusta kaupasta. Varmista että lepolasta on sopiva eikä paina tai hierrä ihoa.

Usein tarvitaan kuitenkin yksilöllisesti valmistettu lepolasta, jonka valmistaa toimintaterapeutti.

Uuden lepolastan käyttö voi vaatia harjoittelua ja totuttelua. Harjoittele käyttöä ensin päivällä levossa ja ota lasta vasta sen jälkeen myös yökäyttöön.

Käytä lepolastaa sinulle annettujen ohjeiden tai oman tarpeesi mukaan. Sitä on hyvä käyttää nivelten asentoa tukemaan levossa ollessa päivisin ja öisin.

Lepolasta ei saa aiheuttaa kipua, puutumista eikä painaumia. Seuraa ihon kuntoa ja tarkkaile mahdollisia punoittavia tai arkoja kohtia.

Epäsopivaa lepolastaa ei tule käyttää. Jos lepolasta ei ole sopiva, ota yhteyttä lepolastan luovuttaneeseen tahoon.

Jatkuvassa käytössä oleva lepolasta on syytä puhdistaa säännöllisesti. Lepolastan alla voi käyttää esimerkiksi putkisukkaa tai sideharsoa, joka on helppo vaihtaa tarpeen mukaan.

Lepolastan voi pestä haalealla vedellä ja saippualla. Pehmustetun lastan pesemisessä kannattaa huomioida, että sen kuivuminen kestää useita tunteja.

Noudata tuotteen mukana tulleita ohjeita. Tehdasvalmisteisen lepolastan tuotekohtaiset ohjeet voivat löytyä myös verkosta.

Lepolasta on syytä huoltaa tai vaihtaa uuteen, kun

  • tuki ei enää tunnu sopivalta

  • tarranauhat eivät pysy kiinni

  • tuki on löystynyt tai rikki

  • sitä ei saa enää pesemällä puhtaaksi.

Lepolastoja on erilaisia, joista asiantuntijan kanssa valitaan sinulle parhaiten soveltuva malli.

Päivitetty 22.2.2024