Siirry sivun sisältöön

Lannerangan ahtauma - Mistä oireeni johtuvat?

Lannerangan ahtaumatauti oireilee yleensä ikääntyessä ja tauti vaikeuttaa usein kävelyä. Oireet johtuvat kulumista selän rakenteissa.

Kyse on rappeumaprosessista, joka aiheuttaa puristusta selän hermokudoksiin ja voi heikentää niiden verenkiertoa. Ahtauma johtuu yleensä usean samalla alueella sijaitsevan kuluman aiheuttamasta muutoksesta selän rakenteissa.

Lanneranka näkyy kuvassa punaisella värillä.

Niitä voivat olla:

  • selkärangan nikamien rakenteiden muutokset

  • nivelsiderakenteiden paksuuntuminen

  • ja mahdollisesti välilevyjen muutokset.

Selkänikamien renkaiden muodostama selkäydinkanava ahtautuu kulumamuutosten vuoksi ja tämä aiheuttaa puristusta hermorakenteille.

Joskus harvoin oireet voivat johtua synnynnäisestä, rakenteellisesta selkäydinkanavan ahtaudesta. Lannerangan ahtaumatautia esiintyy kuitenkin yleisimmin yli 65-vuotiailla.


Miten ja milloin ahtauma oireilee?

Kävelyn vaikeutumisen lisäksi ahtauma voi aiheuttaa alaraajojen puutumista ja voimattomuutta.

Kulumamuutosten vuoksi rasitus, pitkäkestoinen etukumara asento ja myös istuminen voivat voimistaa selkäkipua. Myös selkärangan pitkäkestoinen ojentaminen voimistaa kipua. Toisinaan kaikki selän liikkeet voivat olla kivuliaita hermojuurten ärtymisen vuoksi.

Levossa oireet tyypillisesti rauhoittuvat. Oireet vaihtelevat usein päivittäin ja myös pidemmällä aikavälillä.

Muita syitä oireiden taustalla

Katkokävelyä voi selän kulumamuutosten lisäksi aiheuttaa myös alaraajojen verenkierrolliset ongelmat. Selkäperäinen oire ei usein muutu ylämäkeen kävellessä, kun taas verenkiertoperäistä oiretta ylämäkikävely voimistaa.

Joskus oireiden taustalla voi olla myös ääreishermoston sairaus, joka voi esimerkiksi liittyä diabetekseen.

Päivitetty 20.2.2024