Sinulla on lupa surra sairastumistasi ja parisuhteen mahdollista muutosta. Sairastuminen rintasyöpään on monille kriisi, joka vaikuttaa myös parisuhteeseen elämäntilanteen ohella.
Ohessa muutama keino, joita voit kokeilla parisuhteesi hyväksi.
Parisuhde saattaa muuttua sairastumisen myötä. Muutos voi olla hyväksi, mutta toisinaan sairastuminen saattaa tuoda parisuhteeseen haasteita.
Sinulla on lupa surra sairastumistasi ja parisuhteen mahdollista muutosta. Sairastuminen rintasyöpään on monille kriisi, joka vaikuttaa myös parisuhteeseen elämäntilanteen ohella.
Ohessa muutama keino, joita voit kokeilla parisuhteesi hyväksi.
Tunteiden tunnistaminen ja tiedostaminen voi olla vaikeaa. Voit tuntea esimerkiksi pelkoa, vihaa, ahdistusta, surua, tai iloa, onnen ja kiitollisuuden tunteita. Tunteet voivat vaihdella laidasta laitaan ja jokin tunne saattaa jäädä hallitsevaksi.
Joskus fyysiset oireet kehossa voivat olla seurausta vahvoista tunteista. Esimerkiksi puristava tunne rinnassa voi johtua pelosta tai ahdistuksesta.
Kaikilla on erilainen tapa käsitellä omia tunteitaan. Parisuhteessa molemmilla voi olla erilainen tapa tunteiden käsittelyyn.
Erilaisia tunteiden käsittelykeinoja ovat esimerkiksi:
itsensä ilmaiseminen esimerkiksi maalaamalla, teatteri-ilmaisulla tai tanssin avulla
musiikin kuuntelu
kirjoittaminen
liikkuminen
mieluisa ja tärkeä tekeminen, esimerkiksi harrastukset
puhuminen
sosiaalinen kanssakäyminen, tunteita voi käsitellä yhdessä tai yksin.
Pidä kiinni sinulle tärkeistä asioista, tekemisistä ja tunteiden käsittelykeinoista sairastumisesta huolimatta. Myös kumppanin on tärkeä tunnistaa tunteensa ja pitää kiinni asioista, jotka tuovat elämään voimavaroja. Esimerkiksi omien harrastusten jatkaminen voi olla tärkeää.
Lue lisää omien voimavarojen tunnistamisesta ja vahvistamisesta sekä mielen hyvinvoinnista.
Yksi keino tunteiden käsittelemiseen ja jäsentämiseen on tunteista puhuminen. Parisuhteessa tunteista puhuminen on tärkeää, mutta joskus se saattaa tuntua vaikealta. Parisuhteessa molemmilla on lupa kaikkiin sairastumisen mukanaan tuomiin tunteisiin ja tunteiden jakamiseen.
Voit kokeilla oheisia keskustelun avauksia:
“Minusta tuntuu...”
“Ajattelen...”
“Minä pelkään...”
“Minua huolestuttaa...”
Parisuhteen lisäksi tunteista ja sairastumisesta voi puhua esimerkiksi ystävien, läheisten, ammattilaisten tai erilaisten järjestöjen edustajien kanssa.
Vertaistukea voit löytää esimerkiksi seuraavien linkkien kautta.
Meillä on erilaisia rooleja elämässämme. Työpaikalla olemme työroolissa. Kotona meillä voi olla esimerkiksi vanhemman tai huoltajan rooli ja puolison rooli. Roolit parisuhteessa saattavat vaihtua sairastumisen myötä. Sairastuminen voi aiheuttaa esimerkiksi väsymistä tai pahoinvointia, jolloin omasta roolista voi olla vaikeaa pitää kiinni. Aktiivisesta kodin arkiaskareiden huolehtijasta saattaa tullakin huolehdittava.
Potilaan rooli voi olla kauankin läsnä elämässäsi ja se vie energiaa ja voimaa muilta rooleilta. Hoitojen aikana ja niiden jälkeen potilaan roolista kannattaa päästää irti aina kun voimavaroja on ja tilanne sen sallii. Työhön, harrastuksiin ja muihin itselle merkityksellisiin toimintoihin palaaminen voivat auttaa pääsemään irti potilaan roolista.
On myös hyvä havahtua miettimään:
Voinko unohtaa hetkeksi potilaan roolin?
Olenko jumiutunut sairauden tuomien roolien taakse?
Uskaltaudunko irrottautua sairastumisesta ja sen tuomasta roolista?
Olenko jo valmis suuntaamaan eteenpäin?
Voit kokeilla Oivamielen mielikuvaharjoitusta, jossa opetellaan päästämään irti potilaan roolista ja opetellaan hyväksymään omaa tilannetta.
Suuteleminen on erittäin hyvä tapa pitää yllä läheisyyttä ja eroottisuutta. Suudelma on intiimi tapa olla yhteydessä kumppanin kanssa.
Suuhun voi tulla hoitojen myötä haavaumia tai maku suussa voi muuttua hetkellisesti tai kestää hoitojen ajan, jolloin suutelu voi tuntua kurjalta. Jos huulille suutelu ei tunnu hyvältä, voi kokeilla suutelua muualle kehoon. Voit kokeilla myös suuta kosteuttavia geelejä tai imeskelytabletteja helpottamaan suun kuivumista.
Varmista hoitavalta taholtasi mahdolliset sytostaattihoitoihin liittyvät suutelemiseen liittyvät rajoitukset.
Sopikaa some- ja ruutuajasta kumppanin kanssa. Näin vapautuu yhteistä aikaa.
Viettäkää aikaa yhdessä, kohdatkaa toisenne.
Sopikaa esimerkiksi päiväkahvit tai iltateehetki, jolloin voitte jutella ja kuunnella toisianne.
Kotityöt voi tehdä myös yhdessä kumppanin kanssa ja keskustella samalla.
Juhlistakaa pieniä tai isompia hetkiä omien voimavojen mukaan. Sairaudesta huolimatta elämästä on lupa nauttia.
Keksikää yhteistä tekemistä kodin ulkopuolella.
Yllätystreffit voivat piristää parisuhdetta. Tehkää yllätystreffeistä rutiinia ja järjestäkää niitä vuorotellen.
Käyttäkää mielikuvitusta treffien suunnittelussa ja uskaltakaa rikkoa rutiineja.
Erilaisilta kursseilta voit saada tietoa ja muiden pariskuntien jakamia kokemuksia parisuhteeseen. Parisuhdekursseja järjestävät muun muassa:
Syöpäyhdistys
Kela
Vanhempain akatemia
Parisuhdekeskus Kataja.
Ohjeita kursseille hakemiseen saat terveydenhuollosta, yhdistysten tai Kelan verkkosivujen kautta tai yhdistysten neuvontahoitajalta.
Kosketa
Koskettaa kumppaniasi arjen keskellä, ohimennen ja yllättäen, silloin kun se tuntuu teistä hyvältä.
Kehu
Kehu kumppani päivässä puolin ja toisin. Voit halutessasi kertoa kehun myös viestillä.
Kerro
Kerro tunteistasi ja ajatuksistasi avoimesti ja rehellisesti. Uskalla kertoa myös huolistasi.
Arjen pienet teot voivat piristää parisuhdetta ja luoda yhteyttä toiseen. Voit esimerkiksi
lukea kirjaa yhdessä kumppanisi kanssa, tai teistä toinen voi lukea toiselle.
nauraa arkisille asioille yhdessä kumppanisi kanssa, viljellä huumoria ja tilannekomiikkaa, tai voitte leikkiä ja hassutella.
kutsua ystäviä kylään tai voitte tehdä yhdessä jotain kaikille mielekästä. Ystävien kanssa yhteinen tekeminen voi myös liimata parisuhdetta.
Tarkistettu 15.10.2024