Palovamman kanssa toimiminen

Palovamman aiheuttama kipu ja arkuus voivat tuntua hyvinkin rajoittavilta, mutta älä anna niiden estää sinua liikkumasta tai liikuttamasta palovamma-aluetta.

Palovamman laajuus ja sen syvyys vaikuttavat siihen, millaisia oireita palovamma aiheuttaa ja millaista hoitoa se tarvitsee. Toimimalla normaalisti arjessasi ja liikuttamalla palovamma-aluetta voit ehkäistä mahdollista arpikiristystä haavan parannuttua. Jos kipu estää sinua liikuttamasta palovamma-aluetta, ota kipuun tavallista särkylääkettä. Mikäli palovammasi on hoidettu leikkaamalla, noudata saamiasi hoito-ohjeita.

Palovamma saattaa aiheuttaa väliaikaista turvotusta erityisesti käsissä ja jaloissa. Voit hoitaa turvotusta ensisijaisesti näin:

  • Pidä turvonnutta kättä tai jalkaa koholla.
  • Tee pumppaavia liikkeitä turvotuksen lieventämiseksi.

Jos turvotus on voimakasta eikä helpota itsehoidolla, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Esimerkkejä palovamman kanssa toimimisesta

  • Liikuta sormia ja käytä kättäsi mahdollisimman normaalisti, jos sinulla on kädessä palovamma.
  • Jalassa olevan palovamman kanssa saat kävellä normaalisti, mutta muista pitää jalkaa välillä koholla ja levätä riittävästi.
  • Liikuta palovamman aluetta normaalisti, vaikka se aiheuttaisi kiristävää tunnetta. Näin palovamma paranee joustavaksi arveksi.
parantuminen; palovamma; kuntoutuminen; toiminta; hoito; liikunta; tuore; uusi; arki; pinnallinen palovamma; liikkuminen; arpi

Kyllä

Päivitetty  25.3.2021