Toipilasvaihe kestää leikkauksen jälkeen tilanteesta ja leikkauksesta riippuen noin 4–8 viikkoa. Pienempien leikkausten kuten umpilisäkkeen poistoleikkausten jälkeen toipuminen on nopeampaa.
Huomioithan, että nämä ovat yleisohjeita harjoittelusta vatsan alueen leikkauksen jälkeen. Noudata aina ensisijaisesti saamiasi yksilöllisiä ohjeita tai kysy terveydenhuollon ammattilaiselta, esimerkiksi lääkäriltä tai fysioterapeutilta, mitkä ohjeet sopivat sinulle.
Aloita lantionpohjan lihasten harjoittelu
Lantionpohjan lihasten kevyttä harjoittelua voi tehdä jo ennen vatsaleikkausta ja heti leikkauksen jälkeen. Kun osaat jännittää lantionpohjaa oikealla tavalla jo ennen leikkausta, hyödyt harjoituksista myös leikkauksen jälkeen. Lantionpohjan lihasten tunnistamista voi helpottaa erilaisilla mielikuvilla.
Voit yrittää ikään kuin pidättää ilmaa tai katkaista virtsasuihkua.
Voit yrittää nostaa kiveksiä ja jännittää peniksen tyveä.
Voit supistaa emätintä.
Jos sinulla on vaikeuksia tunnistaa lantionpohjan lihaksesi, tutustu oheiseen ohjeeseen.
Huomio arjessa
Toipilasvaiheen ajan nouse makuulta ylös ja mene makuulle kyljen kautta, jotta haava pääsee paranemaan. Tutustu kyljen kautta ylös nousemiseen ja makuulle menoon tarkemmin oheisen linkin kautta.
Vatsan alueen leikkauksen jälkeen haava kestää arjen normaalit toimet. Leikkauksen jälkeen asento voi ohjautua etukumaraan. Pidempi haava voi kiristää ja suoraksi ojentautuminen voi tuntua pelottavalta. Riittävä kipulääkkeiden käyttö ja rauhallinen liikkuminen on siitä huolimatta tärkeää, jotta keskivartalon toiminta palautuu leikkauksen jälkeen.
Huomioi arjen toiminnoissa esimerkiksi seuraavat asiat:
Ojenna itsesi suoraksi, kun seisot tai istut.
Kävele mahdollisimman rennosti.
Tee kevyitä kotitöitä.
Suosi arkiliikuntaa.
Voit lukea tarkemmin ryhtiin liittyvistä asioista oheisen linkin avulla.
Keskivartalon harjoittelu
Voit tehdä vatsalihasharjoituksia jo toipilasvaiheen aikana. Voit hyödyntää alla olevia harjoituksia.
Aloita harjoittelu kevyesti, tee alkuun vain muutamia toistoja. Lisää toistojen määrää vähitellen. Harjoittelun ei kuulu tuntua epämiellyttävältä. Lihasten väsymisen tunne kuuluu asiaan.