Onnistuneesti kotiin - Opas kuntoutujalle

Jos joudut äkillisesti sairaalaan ​​tai olet menossa esimerkiksi leikkaukseen, kotiinpaluuta on hyvä miettiä ajoissa. Asioihin varautuminen tukee arkeen palaamisessa ja luo turvallisuuden tunnetta.

​Jos joudut äkillisesti sairaalaan tai olet menossa esimerkiksi leikkaukseen, kotiinpaluuta on hyvä miettiä ajoissa. Asioihin varautuminen tukee arkeen palaamisessa ja luo turvallisuuden tunnetta.

Jos olet joutunut sairaalaan äkillisesti, sinun kannattaa suunnitella kotiutumista jo sairaalassa ollessasi. Keskustele sinua hoitavan henkilökunnan kanssa muun muassa kotiutumisesi ajankohdasta.

Hyvä valmistautuminen auttaa sinua toipumaan sairaalajakson jälkeen.

Haitarin otsikkotaso2
Selvitä avuntarve

Saatat olla kotiutuessasi vielä niin toipilas, ettet esimerkiksi itse pysty huolehtimaan kaupassa käymisestä tai ruoanlaitosta.

 • Onko sinulla tuttuja tai läheisiä, jotka voivat auttaa asioiden hoitamisessa tai esimerkiksi valmistaa pakkaseen ruokaa valmiiksi?
 • On myös mahdollista pyytää ammattilaisten apua kotiinpaluun tueksi. Esimerkiksi kotihoidon palvelu voidaan aloittaa tilapäisesti toipilasajaksi.
Tee kodistasi helppokulkuinen ja turvallinen

Voi olla, että sairaalajakson jälkeen tarvitset apuvälineitä tai enemmän tilaa liikkumiseen.

 • Varmista, että asunto on hyvin valaistu.
 • Siirrä tarvittaessa huonekaluja ja tavaroita, jotta pääset liikkumaan sujuvasti asunnossasi ja tavarat ovat helposti saatavilla.
 • Jos sänkysi ja tuolisi ovat hyvin matalia ja ylösnousu on vaikeaa, voit lainata apuvälinelainaamosta tarvittavat korotukset.
 • Matot saattavat aiheuttaa liukastumisriskin, joten ne on hyvä siirtää pois toipumisen ajaksi. Toinen kikka on teipata matot lattiaan leveällä teipillä, jolloin jalka ei mene kävellessä maton reunan alle eikä matto pääse luisumaan alta.
 • Jos sinulla on portaat kotona, niin varmista, että kaide on kunnossa ja portaiden askelmat tukevat.

Joissakin tapauksissa kunnalta voi saada apua muutostöiden suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Tee toipilasajasta miellyttävää ja aktiivista

Pidä yllä hyvää päivärytmiä, nuku ja syö säännöllisesti. Muista tarvittavat hoitorutiinit ja harjoitteet. Voit tehdä itsellesi vaikka viikko-ohjelman, joka auttaa rutiinien ylläpitämisessä.

On myös tärkeää, että saat ajan kulumaan niin, että jaksat pysyä hyvällä mielellä. Voit tehdä mitä tahansa, mikä sinua ilahduttaa. Voit esimerkiksi:

 • lukea kirjoja tai kuunnella äänikirjoja
 • tehdä sanaristikoita tai täyttää sudokuja
 • kuunnella mielimusiikkiasi tai katsella televisiota
 • kutsua ystäviä tai sukulaisia kylään.

Arkipuuhat ovat parasta kuntoutusta. On hyvä palata normaaleihin rutiineihin mahdollisimman pian, vaikka niiden suorittaminen veisi ensin tavallista pidempään. On tärkeää olla liikkeellä pieniä määriä pitkin päivää.

Apuvälineet valmiiksi

Saatat tarvita kotiin apuvälineitä toipumisen ajaksi tai pidemmäksikin aikaa. Asia on hyvä ottaa puheeksi hoitojaksolla ammattilaisten kanssa. Hoitaja, fysioterapeutti tai toimintaterapeutti voivat auttaa miettimään, miten toipilasaikaan voi varautua ja kuntoutumisesta tehdä helppoa.

Voit saada apuvälineet mukaan osastolta tai käydä hakemassa ne apuvälinelainaamosta.

Selvitä tärkeät puhelinnumerot

Merkitse tärkeät puhelinnumerot itsellesi muistiin ja helposti saataville.

Varmistathan, että läheisesi ovat tietoisia sairaalajaksostasi ja osaavat odottaa kotiutumistasi.

Päivystysapu on sosiaali- ja terveydenhuollon neuvonta- ja ohjauspalvelu, josta voit saada apua epäselvissä tilanteissa. Päivystysapunumero 116 117 on käytössä jo lähes koko Suomessa.

Sairaalajakson jälkeinen kuntoutus

Noudata aina saamiasi hoito- ja kuntoutusohjeita.

Sairaalassa sovitaan, miten toipumistasi ja kuntosi kohentumista seurataan kotiin palaamisen jälkeen. Seuranta on tärkeä osa kotiutumista, jotta toivut ja kuntoudut mahdollisimman hyvin. Jos sinulla herää kysymyksiä, ole ensisijaisesti yhteydessä sinua hoitaneeseen yksikköön. Voit saada apua myös oman paikkakuntasi keskitetystä palveluneuvonnasta.

Joissakin kunnissa on käytössä erityisesti kotiutumisen jälkeen toteutettava moniammatillinen arviointijakso. Sen tavoitteena on tukea kotiutunutta pääsemään takaisin kiinni arjen toimintoihin.

Arviointijakson sijaan kunnassa voidaan puhua kotikuntoutuksesta, jossa on pitkälti samat toimintaperiaatteet.

Hoito- ja kuntoutussuunnitelma

Mikäli hoitosi tai kuntoutuksesi jatkuu vielä, varmista, että sinulle on tehty ja kirjattu hoito- ja/tai kuntoutussuunnitelma, joka on sinulle ja tarvittaessa läheisellesi helposti saatavilla. Suunnitelmalle sovitaan aina ammattilainen vastuuhenkilöksi.

Jos sairaalakäynti on ennalta tiedossa, kannattaa kotiutumista valmistella jo ennen sairaalajaksoa.

sairaalajakso; toipilasaika; toipuminen; kotiutuminen

Kyllä

Päivitetty  13.11.2019