Siirry sivun sisältöön

Mistä tunnistan autonomisen dysrefleksian oireet?

Voimakas päänsärky, hikoilu ja ihon punoitus voivat olla autonomisen dysrefleksian oireita. Itselle tyypilliset oireet kannattaa oppia tunnistamaan.

Autonomiseen dysrefleksiaan voi liittyä monenlaisia oireita. Opettele tunnistamaan sinulle tyypilliset oireet, jotta tiedät miten toimia.

Autonominen dysrefleksia voi olla myös täysin oireeton, minkä vuoksi ajoittainen verenpaineen mittaaminen on tärkeää henkilöille, jotka ovat alttiita autonomiselle dysrefleksialle.

Jos sinulla on selkäydinvamma kaularangan alueella, verenpainetasosi voi olla tavallista matalampi. Systolinen verenpaine, eli niin sanottu yläpaine on usein tasoa 90-110 mmHg. Yleensä elimistösi tottuu matalaan verenpaineeseen.

Selkäydinvaurion jälkeen voi esiintyä pystyasentoon liittyvää verenpaineen laskua. Oireita voivat olla huimaus, lievä päänsärky, lihasheikkous, näköhäiriöt ja pyörtyminen.

Verenpaineen laskua voidaan lievittää esimerkiksi tukisukilla ja vartalon tukivyöllä.

Yläpaineen nousu normaalitasosta 20-40 mmHg on jo merkittävä, jos sinulla on C1-T6-tason selkäydinvamma. Verenpaineen nousun syy pitää selvittää. Yläpaineen nousu yli 160 mmHg:n vaatii välittömiä toimia. Yläpaine voi nousta jopa 200-300 mmHg:n ja tuolloin tilanne voi johtaa aivo- tai sydäntapahtumiin.

Verenpaineen nousun yhteydessä elimistön yritykset säädellä verenpainetta voivat johtaa myös sydämen sykkeen vaaralliseen hidastumiseen.

Päivitetty 26.2.2024