Siirry sivun sisältöön

Liikkuminen sairaalassa maksansiirron jälkeen

Leikkauksen jälkeen toipumista voidaan edistää liikkumalla.

Leikkauksen jälkeen aikaisin aloitettu liikkuminen ja sopivasti kuormittava harjoittelu edistävät toipumista sekä ehkäisevät leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita kuten keuhkokomplikaatioita, laskimotukoksia, suolitukoksia ja lihaskatoa.

Kuntoutuminen alkaa heti leikkauksen jälkeen

Teho-osastolla sinua avustetaan pikimmiten istumaan ja jalkeille. Vuodeosastolle siirtyessä hoitohenkilökunta ohjaa liikkumisen jatkamisessa. Saatat tarvita avustusta tai apuvälineitä liikkumisen tueksi. Tavoitteena on, että saavutat leikkausta edeltäneen toimintakykysi ja pystyt liikkumaan itsenäisesti. Leikkauksen jälkeiseen toimintakykyysi vaikuttavat monet tekijät ja toipumisen eteneminen on yksilöllistä.

Vietä mahdollisimman paljon aikaa pystyasennossa, esimerkiksi istu vuoteen reunalla, tuolissa tai kävele osaston käytävällä. Sairaalassa yleisin kuntoilumuoto on kävely. Pyri kävelemään kerran tunnissa valveillaoloaikana. Lisää kävelymatkaa asteittain toipumisesi mukaan. Voinnin ja kunnon salliessa sinulla on mahdollisuus päästä ulkoilemaan ja liikkumaan portaissa.

Leikkauksen jälkeiset liikkumisen rajoitukset alkavat leikkauksen jälkeen sairaalassa ja jatkuvat vielä kotiutumisen jälkeen.

Pyri välttämään

  • keskivartalon kuormittamista siirtymisissä ja vuoteesta ylös noustessa. Nouse kyljen kautta.

  • nopeita äkkinäisiä liikkeitä.

  • raskasta nostamista. Toisinaan lääkäri määrittää kilomääräisen nostorajoituksen.

Vatsaleikkauksen jälkeen vuoteesta ylösnousu tapahtuu kyljen kautta, jotta vältetään leikkausalueen liiallista kuormitusta.

Vältä hengityksen pidättämistä, kun nouset vuoteesta ylös. Tee ylösnousu rauhallisesti. Voit yhdistää pitkän ja rauhallisen uloshengityksen vuoteesta ylösnousuun, jolloin vuoteesta nouseminen voi olla helpompaa.

Tutustu makuulta nousemiseen kyljen kautta ja makuulle menemiseen oheisen linkin kautta.

Voit aloittaa liikeharjoittelun vuoteessa heti leikkauksen jälkeen. Raajojen liikuttaminen ja asennon vaihtelu vuoteessa vilkastuttavat verenkiertoa ja helpottavat liikkeelle lähtöä. Tee harjoituksia kerran tunnissa valveilla ollessa.

Katso ohjeet verenkiertoa tehostaviin harjoituksiin oheisten linkkien kautta.

Leikkauksen jälkeen hengitys on usein tehotonta ja pinnallista. Aloita hengitysharjoitukset mahdollisimmat pian leikkauksen jälkeen ja jatka niitä, kunnes olet liikkeellä normaalisti. Liikkeellä ja pystyasennossa oleminen tehostavat hengitystä luonnostaan.

Syvennetty palleahengitys hyvässä asennossa on tärkeää keuhkojen tuulettumiseksi. Luontainen ja rauhallinen hengitys rentouttaa kehoa ja lievittää kipua.

Vastapainehengitys irrottaa limaa keuhkoista ja tehostaa hengitystä. Vastapainehengitys harjoituksia ovat esimerkiksi huulirakohengitys tai harjoittelu vastapainehengityslaitteilla. Kotona vastapainehengitystä voidaan toteuttaa helposti esimerkiksi pullopuhallusharjoituksilla.

Liman yskiminen keuhkoista on tärkeää, jotta ehkäistään keuhkojen tulehtumista. Tue käsillä tai tyynyllä leikkaushaavan aluetta yskiessäsi.

Tutustu leikkauksen jälkeiseen hengitysharjoitteluun ja vastapainehengitykseen oheisten linkkien kautta.

Leikkauksen jälkeiset kiputuntemukset ovat yleisiä. Kipulääkitys mahdollistaa liikkumisen, tehokkaan hengittämisen ja yskimisen. Muista pyytää tarvittaessa lisää kipulääkkeitä.

Jännitys, pelko, huoli ja stressi lisäävät kipua. Rauhallinen hengitys ja erityisesti uloshengitys rauhoittavat ja voivat lievittää kipua. Tutustu erilaisiin keinoihin lievittää kipua alla olevien linkkien kautta.

Voit tutustua videolta sairaalavaiheen kuntoutumiseen vatsanalueen leikkauksen jälkeen.

Päivitetty 16.7.2024