Videolla psykologi kertoo, miten rentoutumisen opettelu voi auttaa muun muassa univaikeuksiin ja lihasjännitykseen. Hän kannustaa, että rentoutuminen on opeteltavissa oleva taito muiden taitojen joukossa.
Rentoutuminen auttaa kivunhallinnassa
Rentoutumisen hyödyt kivunhallinnassa ovat kiistattomat. Rentoutuminen vaikuttaa etenkin tahdosta riippumattoman, autonomisen hermoston toimintaan. Kivun yhteydessä autonomisen hermoston sympaattinen osa aktivoituu ja kehon valmiustila toimia taistele-pakene tilanteessa kasvaa. Tämä tuntuu kehossa lihasten jännittymisenä, sykkeen nopeutumisena, hengitysrytmin muutoksina ja ihon lämpötilan ja hikoilun muutoksina. Ihminen valpastuu ja on valmis toimimaan.
Rentoutuessa aktivoituu autonomisen hermoston parasympaattinen osa, joka vastaa lepotoiminnoista: syke ja hengityksen rytmi hidastuvat, lihakset rentoutuvat, syljeneritys ja ruoansulatus tehostuvat. Pitkäaikaisessa kivussa paitsi keskushermoston ”hälytysjärjestelmä” myös sympaattinen hermosto ovat usein yliaktiivisia ja rentoutusmenetelmällä voidaan rauhoittaa hermostoa ja vaikuttaa kipukokemukseen.
Harjoitukset lisäävät kykyä rentoutua
Rentoutuneeseen tilaan voidaan päästä monen tyyppisin harjoituksin. Tavallisinta on käyttää aktiivista lihasrentoutusta, jossa keho käydään läpi rentouttaen lihakset vaihe vaiheelta.
Rentoutumisharjoitus on yleensä istuma-asennossa tai makuulla tehtävä harjoitus, jossa huomiota siirretään kehon osasta toiseen ja hengitykseen. Vaikka harjoitus tähtää rentoutumiseen sinun on hyvä säilyttää neutraali, arvioimaton suhtautuminen harjoitukseen. On hyvä pyrkiä sellaiseen asennoitumiseen, että rentoutusharjoittelu ei ole "suorittamista".
Voit opetella ja kehittää rentoutumistaitojasi esimerkiksi seuraavien harjoitusten avulla:
Miten pääsen alkuun rentoutumisen lisäämisessä?
Rentoutumisen hyödyntämisessä kivun hallinnassa tärkeää on säännöllisyys. Kerran viikossa oleva rentoutumistuokio ei todennäköisesti tuo paljoa apua, mutta jo lyhyetkin päivittäin toistuvat rentoustuokiot luovat pohjan rentoutuneen olotilan vahvistumiselle.
Harjoittelu on hyvä aloittaa itselle helpossa ja rauhallisessa tilanteessa, eikä silloin kun kivut ovat voimakkaimmillaan.
Tee lista omista keinoistasi rentoutua. Pohdi sitten, missä niistä olet itse aktiivisesti luomassa rentoutuneen olotilan (esimerkiksi hieronnassa käynti voi olla hyvin rentouttavaa, mutta harva voi käydä siellä joka päivä). Tee suunnitelma, miten lisäät omissa käsissä olevien rentoutuskeinojen osuutta tavallisissa päivissäsi.
Kokeile edellä olevia harjoituksia ja valitse niistä joku, jota ryhdyt tekemään säännöllisesti. Seuraa muutamien viikkojen aikana, miten harjoittelu luonnistuu. Anna itsellesi aikaa, aina harjoittelu ei ole helppoa. Harjoittelu kuitenkin kannattaa aina: jokaisella kerralla sisäistät harjoituksen paremmin.
Rentoutumistaitojen kehittäminen eteenpäin
Harjoittelua voi monipuolistaa uusilla harjoituksilla.