Kuntoutuminen on koko elämän mittainen prosessi, joka jatkuu kuntoutusjakson päätyttyä. Toimintakyvyn edistyminen vaatii aikaa. Kuntoutumisen yhtenä tavoitteena on oppia arkeesi liittyvät asiat, jotta osaat kertoa sinua avustaville henkilöille, miten haluat sinua avustettavan.
Toimintakyvyn rajoittumisen myötä myös toiminnot, joihin voit osallistua voivat vaihtua tai niihin osallistuminen muuttuu. Sinulle merkityksellisistä toiminnoista kannattaa kuitenkin pitää kiinni ja miettiä, miten voit osallistua niihin. Hallitaksesi elämääsi selkäydinvamman jälkeen tarvitset rohkeutta, sitoutumista ja halua vastata eteesi tuleviin haasteisiin.
Mikäli selkäydin vaurioituu C7-C8- tasolta, toimintakyky heikkenee merkittävästi. Kyky puhua, niellä, hallita pään liikkeitä ja osittain käyttää käsiä säilyy. Käsien toiminta on kohtuullisen hyvää eikä varsinaisia käsien lastahoitoja tarvita.
C7-tason vamman jälkeen käsien lihakset toimivat olka- ja kyynärvarsissa, lisäksi ranteiden ojentaminen ja koukistaminen onnistuvat. Sormien ojennusliike onnistuu, mutta tarttuminen tapahtuu tenodeesiotteella, jolloin sormet koukistuvat, kun ojennat rannetta ja ojentuvat kun koukistat rannetta.
C8-tason selkäydinvamman jälkeen käsien toiminnallisuus lisääntyy niin, että tarttuminen onnistuu sormilla. Käden hienomotoriikka ja voima ovat kuitenkin alentuneet.
Toimintakyky vaihtelee yksilöllisesti. Vamman aiheuttama toimintakyvyn haitta riippuu vamman tason lisäksi sen laajuudesta. Siihen vaikuttavat myös muun muassa ikä, perussairaudet sekä mahdolliset muut vammat. Myös psyykkinen jaksaminen, lähipiirin tuki sekä koti ja ympäristö voivat joko edistää tai estää kuntoutumista.
Osittaisessa vammassa toimintakyky voi säilyä miltei normaalina, vaikka vamma sijaitsee ytimen yläosissa.