Siirry sivun sisältöön

Jalkojen tukeminen reumasairauksissa

Erilaisilla jalkojen tuilla ja jalkineilla voidaan helpottaa liikkumista.

Tukipohjalliset

Erityisesti reuman alkuvaiheessa tukipohjallisilla pyritään ehkäisemään virheasentojen syntymistä ja kudosvaurioita. Mikäli reuma on tehnyt muutoksia jalkaterään, voidaan tukipohjallisilla myös suojata jalkoja jakamalla kuormitusta ja keventämällä kivuliaita kohtia.

Erityisjalkineet

Kenkien tehtävänä on suojata jalkoja. Sopiva ja hyvä kenkä tukee jalan rakenteita ja helpottaa liikkumista. Mikäli reuma on aiheuttanut jalan alueelle hankalia virheasentoja eikä tavallisesta kaupasta löydy liikkumista mahdollistavia kenkiä, voidaan tarpeen mukaan tehdä maksusitoumus joko erityisjalkineisiin tai yksilöllisiin ortopedisiin jalkineisiin.

Usein jalka on tuettuna kengissä lähes koko päivän, jolloin lihastyö voi olla vähäistä. Voit harjoitella jalkaa tukevia lihaksia.

Nilkka- ja polvituet

Nilkka- ja polvitukia käytetään tukemaan ja oikaisemaan jalkaa sekä estämään ja korjaamaan nivelen virheasentoa. Tuet voivat esimerkiksi helpottaa kävelyä tai lievittää kipua. Reumasairauksissa tulehdukset, virheasennot tai nivelmuutokset saattavat aiheuttaa kipua, joka rajoittaa liikkumista. Silloin nilkka- tai polvituesta voi olla apua.

Lue lisää nilkka- ja polvituista:

Muista myös vahvistavat harjoitteet.

Päivitetty 5.1.2024