Siirry sivun sisältöön

Iskiasoire - Miten liikun ja harjoittelen?

Liikunta on tärkeä osa selkäsairauksien hoitoa ja kuntoutumista. Usein paras hyöty saadaan kun liikunta yhdistetään kokonaisvaltaiseen elämäntapamuutokseen.

Vuodelepoa ei enää tänä päivänä liiemmin suositella selkävaivaisille, vaan ennemminkin liikkumista kivun asettamissa rajoissa. Lähtökohtaisesti jokainen selkäkipuinen hyötyy aktiivisesta, omasta selästä huolehtimisesta ja sen kuntouttamisesta. Myös se pieni osa selkäpotilaista, jotka tarvitsevat leikkaushoitoa.

Monipuolinen ja säännöllinen liikunta auttaa sinua pitämään vartalon ja selkää tukevat lihakset kunnossa ja näin selkäsi voi paremmin. Liikkumalla on mahdollista hidastaa selkärangan alueen ikääntymismuutoksia ja välttyä niiden aiheuttamilta seurauksilta, kuten välilevyn kulumamuutoksilta tai iskiasoireilta. Liikunnalla ei kuitenkaan voi varmuudella estää kyseisten ongelmien ja oireiden ilmaantumista.

Usein yksi selkäkivusta kärsivien suurimmista kynnyksistä ryhtyä harrastamaan liikuntaa on kivun pelko. Kuitenkin päivittäinen liikkuminen ja kevyiden askareiden tekeminen kuntouttaa selkää, kun taas liikkumattomuus heikentää lihasten rakenteita ja usein pitkittää selkäkipua. Pienikin venytys tai harjoitus voi helpottaa oloa.

Hyötyä liikkuvuusharjoituksista

Kun äkillinen selkä- ja iskiaskipu iskee kannattaa ensin odottaa, että pahin kipu lievittyy. Sen jälkeen voi aloittaa rauhallisen liikkumisen, esimerkiksi tekemällä kevyitä liikkuvuusharjoituksia. Harjoitusten tekeminen auttaa sinua löytämään mahdollisia jännityksiä kehossasi ja tunnustelemaan vointiasi.

Kevyiden harjoitusten jälkeen voit vähitellen siirtyä voimakkaampaan liikkumiseen, tuntemusten mukaan.

Päivitetty 15.8.2018