Siirry sivun sisältöön

Liikunta sepelvaltimoiden pallolaajennuksen jälkeen

Tämä opas on tarkoitettu kuntoutumisen tueksi sinulle, jolle on tehty sepelvaltimoiden pallolaajennus​.

Huomioithan, että nämä ovat yleisiä ohjeita pallolaajennuksen jälkeiseen liikuntaan.

Noudata aina ensisijaisesti saamiasi henkilökohtaisia ohjeita tai kysy tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiselta mitkä ohjeista sopivat juuri sinulle.

Jos sinulle on tehty pallolaajennus sydäninfarktin yhteydessä, noudata sydäninfarktipotilaan liikuntaohjeita.

Liikunta on yksi sepelvaltimotaudin hoidon kulmakivistä lääkehoidon, terveellisen ruokavalion ja tupakoimattomuuden ohella. Riittävällä liikunnalla yhdessä muiden hoitokeinojen kanssa voi vähentää sepelvaltimoiden uudelleen ahtautumisen riskiä.

Sepelvaltimoiden pallolaajennuksen jälkeen liikkuminen on hyvä aloittaa maltillisesti. Anna ranteessa tai nivustaipeessa olevan valtimopistoskohdan parantua kunnolla vähintään viikon ajan.

Vältä viikon ajan verenvuotoriskin takia:

  • pistoskohdan voimakasta kuormitusta ja venytystä, kuten voimakasta kämmeneen tukeutumista tai pitkäaikaista kyykistelyä

  • juoksemista, pyöräilyä ja muuta ponnistelua vaativaa tekemistä

  • raskaiden taakkojen nostamista ja kantamista.

Kevyitä arkiaskareita, kuten tiskaamista ja ruuanlaittoa, voit yleensä tehdä normaalisti toimenpiteen jälkeen. Voit käyttää tarvitsemiasi liikkumisen apuvälineitä.

Kävelylle saa ja kannattaa lähteä heti. Rasitus saa tuntua hieman rasittavalta ensimmäisten viikkojen aikana, eli saat hengästyä hieman. Tällöin liikkumisen kuormitus on tasoa 13-14 RPE-asteikolla. Voit lisätä kävelymatkaa ja -aikaa vähitellen omien tuntemusten mukaan. Lue lisää liikunnan rasittavuuden arvioimisesta ja RPE-asteikosta.

Pallolaajennuksen yhteydessä sepelvaltimoon asennetaan usein verkkoputki, eli stentti, pitämään valtimon avoimena. Stentti ei voi irrota liikunnan aikana.

Voit lukea lisää sepelvaltimoiden pallolaajennuksesta.

Kun sepelvaltimoiden pallolaajennuksesta on kulunut kaksi viikkoa, voit lisätä ja monipuolistaa liikuntaa. Tästä eteenpäin noudatat sepelvaltimotautipotilaan liikuntasuosituksia.

Löydä itsellesi mieluinen tapa liikkua ja pyri toteuttamaan sitä säännöllisesti. Kokeile rohkeasti eri liikuntamuotoja.

Päivitetty 16.1.2024