Siirry sivun sisältöön

Polvituki

Polvitukea käytetään muun muassa tukemaan polvea tai rajoittamaan sen liikettä. Polvituki helpottaa liikkumista ja harjoittelua ja vähentää kipua.

Tutustu sivun sisältöön ja varmista polvituen sopivuus ja turvallinen käyttö.

Voit hankkia polvituen itse hyvin varustellusta päivittäistavarakaupasta tai apuvälinemyymälästä. Tarkista koko tuotekohtaisesta kokotaulukosta tai sovita tuki ennen hankintaa.

Polvituki voidaan myöntää myös tietyin perustein maksutta lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineenä, jolloin arvion polvituen tarpeesta tekee terveydenhuollon ammattilainen. Maksusitoumuksella myönnettävien polvitukien saaminen edellyttää valtakunnallisesti asetettujen luovutusperusteiden täyttymistä.

Akuutit leikkausten jälkeiset tai hoitoon välittömästi liittyvät polvituet katsotaan hoitovälineiksi ja ne saa hoitavasta yksiköstä.

Varmista, että polvituki on sinulle sopiva. Polvituen tulee olla tukeva ja istua napakasti, mutta se ei saa painaa tai puristaa liikaa. Seuraa säännöllisesti ihon kuntoa, kun käytät polvitukea.

Jos saat polvituen lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineenä, noudata hoitoyksiköstä saamiasi käyttöohjeita. Ota tarvittaessa yhteys hoitoyksikköön.

Käytä polvitukea sinulle annettujen ohjeiden tai omien tarpeidesi mukaan helpottamaan liikkumista ja lievittämään kipua. Polvituen käyttö voi aluksi vaatia totuttelua.

Noudata polvituen mukana tulleita ohjeita. Tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä verkosta.

Tarkasta polvituen kunto säännöllisesti. Epäsopivaa, löystynyttä tai rikki mennyttä polvitukea ei tule käyttää.

Noudata polvituen mukana tulleita ohjeita. Tuotekohtaiset ohjeet löytyvät yleensä verkosta.

Polvea tukevia tukia on erilaisia

  • Kevyt polvituki on useimmiten riittävä lievässä polvivammassa tai polven kiputilassa. Polvitukea voidaan käyttää esimerkiksi lievän nivelsidevenähdyksen tai polven yliliikkuvuuden hoidossa.

  • Keskivahvat polvituet tukevat enemmän. Niitä käytetään muun muassa keskivaikeissa polven nivelsidevammoissa ja erilaisten polvilumpion vammojen hoidossa.

  • Vahvaa ja saranallista polvitukea käytetään esimerkiksi vakavampien polven loukkaantumisten, vaikeiden polven kiputilojen ja polvileikkausten hoitona.

Päivitetty 22.2.2024