Siirry sivun sisältöön

Lantionpohjan lihasharjoittelu eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen

Lantionpohjan lihasten harjoittelu on tärkeää leikkauksen jälkeen.

Lantionpohjan lihasharjoittelu parantaa verenkiertoa, joka edistää leikkauksesta toipumista. Aloita lantionpohjan lihasharjoittelu vasta katetrin poiston jälkeen. Jos lantionpohjassa on turvotusta tai kipua tai virtsankarkailu on hankalaa, tee harjoituksia erityisen maltillisesti.

Kertaa tunnistamisharjoitukset

Aloita lantionpohjan lihasten harjoittelu katetrin poiston jälkeen aiemmin opitulla lantionpohjan lihasten tunnistamisharjoituksilla.

Katso harjoitteluohje

Käytä lantionpohjan lihaksia arjen tilanteissa

Jatka lantionpohjan lihasten aktivointia arjen tilanteissa mahdollisen virtsankarkailun vähentämiseksi. Harjoittelemalla opit käyttämään lantionpohjaa oikein liikkuessa.

Katso harjoitteluohje

Aloita lantionpohjan lihasten vahvistaminen

Jos tunnistamisharjoitukset sujuvat sekä istuen että seisten ja leikkauksesta toipuminen on edennyt hyvin, voit vähitellen lisätä harjoitteluun lantionpohjan lihasten vahvistavia harjoituksia.

Lantionpohjan lihakset ja erityisesti sulkijalihas voivat väsyä liiasta harjoittelusta. Jos virtsankarkailu lisääntyy vahvistavia harjoituksia tehdessä, siirrä niiden aloittaminen myöhemmäksi.

Tee lantionpohjan lihaksia vahvistavia harjoituksia 3-5 päivänä viikossa. Muista pitää palautumispäiviä. Lisää harjoittelun tehoa ja toistojen määrää vähitellen.

Katso harjoitteluohje

Jatka harjoittelua säännöllisesti

Voit palata omien liikuntaharrastustesi pariin noin kuuden viikon kuluttua leikkauksesta. Muista huomioida lantionpohjan lihakset myös liikuntaharrastuksissa. Lantionpohjaa vahvistavat harjoitukset voi yhdistää esimerkiksi kuntosaliharjoitteluun.

  • Jos virtsa edelleen karkailee ponnistelun ja liikkumisen yhteydessä, jatka lantionpohjan lihasharjoittelua.

  • Jos raskaampi liikunta, kuten juoksu tai pallopelit, pahentavat virtsankarkailua, on hyvä vielä odottaa lantionpohjan kuntoutumista leikkauksesta ja välttää voimakkaimpia ponnisteluja.

  • Jos virtsankarkailu jatkuu yli 6 viikkoa, ole yhteydessä hoitavaan yksikköösi lisäohjeiden saamiseksi.

Katso harjoitteluohje

Milloin lantionpohjan lihasten harjoittelu ei riitä?

Jos virtsankarkailu jatkuu lantionpohjan lihasten harjoittelusta huolimatta vielä vuoden kuluttua leikkauksesta, voi kirurgisesta hoidosta olla apua. Virtsankarkailua voidaan hoitaa kirurgisesti nauha- tai proteesileikkauksella.

Päivitetty 19.1.2024