Siirry sivun sisältöön

Kirjojen ja lehtien lukeminen näön heikentyessä

Kirjoja ja lehtiä on saatavilla suuremmalla tekstikoolla esimerkiksi paikalliskirjastoista. Kirjoja voi myös kuunnella erilaisten apuvälineiden tai tietokoneen avulla.

Kaunokirjallisuutta ja tietokirjoja julkaistaan normaalia suuremmalla tekstikoolla. E-kirjan lukulaitteella voi muokata tekstin asetuksia fonttityyppiä ja tekstin kokoa.

Tiedustele isotekstisiä kirjoja lähikirjastostasi tai kirjakaupasta. Kirjaston internet-sivuilta voi hakea hakusanalla "isotekstiset kirjat". Valikoimat vaihtelevat kirjastojen mukaan.

Äänikirjat ja lehtien kuuntelu mahdollistavat lukemisen haastavassakin näkötilanteessa.

Äänikirjoja tarjoavat kirjastot ja erilaiset kaupalliset äänikirjapalvelut. Äänikirjoja ja lehtien ääniversioita voi kuunnella muun muassa tietokoneen avulla, älypuhelimella sekä CD-soittimella, joka toistaa mp3-tiedostoja tai erillisellä Daisy-soittimella.

Celia-kirjaston palvelut, kuten ääni- ja elektroniset kirjat, ovat tarjolla henkilöille, joilla on lukemiseste. Celia-äänikirjapalvelun asiakkaaksi voi liittyä kirjastosta.

Lue lisää:

Koskettelukirjat ovat värikkäitä, eri materiaaleista valmistettuja ja tunnusteltavia kuvakirjoja. Kirjat soveltuvat monenlaisille vammaisryhmille, erityisesti näkövammaisille lapsille. Kirjan tekstitys voi olla pistekirjoituksella, kirjoituksella tai äänitteenä.

Koskettelukirjoja voi lainata esimerkiksi Celiasta tai tehdä itse.

Päivitetty 26.5.2021