Metsässä voit havainnoida kehoasi ja ajatuksiasi tietoisesti läsnä ollen, luonnon avulla. Huomion suuntaaminen pois kiputuntemuksesta auttaa lievittämään kipua.
Pitkäaikainen kipu ja yhteyden löytäminen kehoon metsässä
Metsäharjoitukset auttavat sinua löytämään tasapainon kehon ja mielen välillä.
Harjoitteiden avulla opit suuntaamaan huomion pois kivusta ja voit hyödyntää taitoa arjessasi. Myös suhteesi kipukokemukseen voi muuttua positiivisemmaksi.
Parhaan hyödyn kivun hoitoon saat harjoittelemalla päivittäin.
Etsi metsästä miellyttävä paikka. Voit istua mättäälle, maata kalliolla tai nojata puunrunkoa vasten.
Sulje silmäsi ja kiinnitä huomio kehosi sisäisiin tuntemuksiin. Käy läpi kaikki kehon osat: jalat, lantion alue, vatsa, rinta, selkä, hartiat, kädet, niska ja pää.
Huomioi, tunnetko kipua, jännitystä tai muuta epämiellyttävää tunnetta jossain kehon osassa. Mieti minkälaisia ajatuksia ne sinussa herättävät.
Tarkkaile hyväksyvästi ja myötätuntoisesti kipukohtaa.
Avaa silmäsi. Kiinnitä huomio metsään, esimerkiksi puihin, kasveihin, kallioon, kiviin ja veteen. Katsele niitä hyväksyvästi ja myötätuntoisesti.
Valitse jokin kohde, esimerkiksi puu, kasvi tai vesielementti. Tarkkaile sen muotoja, väriä, liikettä, ääniä ja olemusta.
Mitä huomaat? Millaisia tuntemuksia kohde sinussa herättää?
Valitse vielä jokin toinen kohde ja tarkkaile sitä samalla tavalla, sen muotoja, väriä, liikettä, ääniä ja olemusta.
Mitä huomaat? Millaisia tuntemuksia kohde herättää?
Vie huomio takaisin kipukohtaasi. Voit sulkea silmäsi. Mitä yhteistä huomaat kiputuntemuksella ja tarkkailemallasi luontokohteella?
Etsi metsästä miellyttävä paikka. Voit istua mättäälle, maata kalliolla tai nojata puunrunkoa vasten.
Sulje silmäsi. Kiinnitä huomio kehosi sisäisiin tuntemuksiin. Käy läpi kaikki kehon osat: jalat, lantion alue, vatsa, rinta, selkä, hartiat, kädet, niska ja pää.
Huomioi, tunnetko kipua, jännitystä tai muuta epämiellyttävää tunnetta jossain kehon osassa.
Nimeä tuntemus luonnon elementillä, joka kuvaa mielestäsi tuntemusta. Onko se esimerkiksi kuin terävä kivi, puutunut puunrunko, kova kallio, polttava salama tai levoton muurahainen? Keksi itsellesi parhaiten kipuasi kuvaava ilmaus.
Keskity keksimääsi ilmaukseen ja pidä huomiosi kipukohdassa. Tarkkaile myötätuntoisesti, miltä sinusta tuntuu.
Huomioi taas kehoasi ja yritä nyt löytää jokin kehonosa, joka tuntuu hyvältä. Keksi tälle parhaiten hyvää oloasi kuvaava ilmaus. Se voi olla kuin kevyt pilvenhattara, pehmeä sammal, lämmin aurinko, makea mustikka, hento tuulenvire, heleä linnunlaulu, sininen taivas tai vihreä niitty.
Keskity keksimääsi ilmaukseen ja pidä huomiosi hyvältä tuntuvassa kehon osassa. Tarkkaile myötätuntoisesti, miltä sinusta tuntuu.
Käy nämä kaksi kehonosaa havainnoiden läpi 2-3 kertaa keskittyen keksimiisi ilmauksiin.
Avaa silmäsi. Tarkkaile vielä ympäristöäsi. Löydätkö ympäriltäsi kipua ja hyvää oloa kuvaavia luontoelementtejä?
Havainnoi lopuksi, miltä sinusta tuntuu nyt? Huomaatko muutosta kiputuntemuksessa?
Päivitetty 7.6.2023