Tee lähtöselvitys tiskillä, mikäli sinulla on apuvälineitä. Sähköpyörätuolin ohjain kannattaa pakata käsimatkatavaroihin suojaan.
Sähköpyörätuolin ohjain on hyvä ottaa näkyville turvatarkastuksessa. Läpivalaisulaite reagoi pyörätuoliin, jonka vuoksi usein tehdään myös käsintarkastus.
Liikuntarajoitteiset matkustajat otetaan pääsääntöisesti koneeseen ennen muita matkustajia ja heidät sijoitetaan turvallisuussyistä ikkunapaikalle. Varauloskäyntien vieressä oleville istuimille sijoitetaan henkilöitä, jotka sitoutuvat mahdollisessa hätätilanteessa auttamaan muita matkustajia.
Huomioi, että lentomiehistö ei voi auttaa esimerkiksi WC:hen siirtymisissä.
Mikäli kaipaat lisätilaa koneessa, tätä ei saa lääketieteellisin perustein, vaan ainoastaan ostamalla lisäpaikan. Huomioi myös, että lentokoneen matalasta penkistä nouseminen ahtaissa tiloissa voi olla vaikeaa.
Pitkillä lennoilla riski laskimotukoksiin kasvaa. Juo riittävästi vettä ja käytä tarvittaessa tukisukkia. Voit ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos haluat keskustella laskimotukosriskin vähentämisestä.
Vaihda asentoa riittävän usein myös lentomatkan aikana. Voit ottaa oman istuintyynyn mukaan lentokoneeseen.
Erityisesti pitkillä lentomatkoilla kannattaa kiinnittää huomioita vaatetukseen. Vältä esimerkiksi housuja, joissa on takataskut painehaavariskin takia. Huolehdi, ettei vaatteet jää ryppyyn vartalon alle.
Lähtöasemalta lähetetään viesti määränpäähän, jotta henkilökunta tietää tulla matkustajaa vastaan. Liikuntarajoitteiset matkustajat autetaan koneesta viimeiseksi, jolloin avustamiseen on enemmän tilaa ja aikaa.
Lentäen matkustaminen selkäydinvamman jälkeen
Varmista hyvissä ajoin, että lentoyhtiö tietää erityistarpeesi.
Päivitetty 26.2.2024