Voit hakea hyvinvointialueen kautta kuljetuspalvelua, jos näönvarainen suunnistautuminen ja julkisten kulkuneuvojen käyttö on vaikeutunut.
Hyvinvointialueen myöntämät palvelut näkövammaiselle
Omalta hyvinvointialueelta on mahdollisuus hakea erilaisia palveluita arjessa selviytymiseen näön heikentyessä. Palveluiden tarve arvioidaan yksilöllisesti.
Jos tarvitset apua esimerkiksi kodin ulkopuolella liikkumiseen, asioimiseen, kotitöihin tai paperiasioiden hoitamiseen, voi sinulla olla oikeus hyvinvointialueelta haettavaan henkilökohtaiseen avustajaan.
Lähiomaisella voi olla oikeus omaishoidontukeen, jos hän on paljon apunasi arjessa ja hoidollisissa toimenpiteissä. Omaishoidon tuki sisältää myös omaishoidon vapaat.
Näkövammautumisen seurauksena voit tarvita kotiisi muutostöitä, kuten kynnysten poistoja, kaiteita tai valaistusmuutostöitä. Näitä voit hakea hyvinvointialueesi kautta.
Voit hakea hyvinvointialueelta tukea välineisiin tai laitteisiin, jotka eivät kuulu lääkinnällisen kuntoutuksen tai Kelan myöntämiin opiskelun ja työn apuvälineisiin. Välineen, koneen tai laitteen tulee olla näkövamman vuoksi päivittäisistä toiminnoista suoriutumisessa tarvittava ja välttämätön.
Kun näkö heikkenee, voi esimerkiksi lääkehoidosta ja hygieniasta huolehtiminen vaikeutua. Kotihoidosta saat apua kotona selviytymiseen. Kotihoidon kautta on mahdollista saada myös muita tukipalveluita kuten turvapuhelin, ateriapalvelu ja kauppapalvelu.
Näön heikentyminen voi vaikeuttaa kodin siivoamista. Hyvinvointialueen kautta voi hakea tulosidonnaisia siivouspalveluita.
Tulorajojen ylittyessä siivouspalvelut on hankittava yksityisiltä yrityksiltä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että siivouspalveluiden ostamiseen on mahdollista saada verotukseen kotitalousvähennys. Lisäksi palvelut voi ostaa arvonlisäverottomina sosiaalipalveluina, jos toimintakyky on alentunut.
Päivitetty 25.5.2021