Tämän oppaan tavoitteena on lisätä tietoa sepelvaltimotaudista ja liikunnasta. Huomioithan, että tämä on yleisopas liikkumiseen sepelvaltimotautia sairastavalle.
Noudata aina ensisijaisesti saamiasi henkilökohtaisia ohjeita tai kysy tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiselta mitkä ohjeista sopivat juuri sinulle.
Useimmat liikuntalajit soveltuvat sepelvaltimotautia sairastaville.
Säännöllinen liikunta on yksi sepelvaltimotaudin hoidon kulmakivistä lääkehoidon, sydänystävällisen ruokavalion, painonhallinnan, mielen hyvinvoinnin, riittävän unen ja tupakoimattomuuden ohella. Sepelvaltimotauti on krooninen sairaus, jonka etenemiseen voit vaikuttaa itse säännöllisellä liikunnalla.
Liikunnan hyödyt
Säännöllisellä liikunnalla on runsaasti hyötyjä. Lue lisää liikunnan hyödyistä sydänsairaalle oheisen linkin kautta.
Jo kohtuukuormitteisella liikunnalla saavutetaan liikunnan hyötyjä. Liikunnan kuormittavuutta on hyvä oppia arvioimaan. Tutustu kuinka voit arvioida liikunnan rasittavuutta alla olevan linkin avulla.
Liikunnassa huomioitavaa
Sepelvaltimotauti ei ole este liikunnalle, kun muistat huomioida muutamia asioita. Lue näistä huomioitavista asioista alla olevan linkin kautta.
Hyvää tietoa liikunnasta sydänsairauden kanssa, kuten kestävyysliikunnasta, lihasvoimaharjoittelusta, alkuverryttelyn ja loppujäähdyttelyn merkityksestä, arkiliikunnan hyödyistä, rentoutumisesta ja levosta, voit lukea oheisen linkin kautta.
Voit tutustua myös Sydänliiton kokoamaan oppaaseen liikunnasta ja sepelvaltimotaudista.
Liikunnan aloittaminen
Äkillisen sydäntapahtuman, kuten sydäninfarktin, jälkeen liikunta aloitetaan kevyesti ja yksilöllisesti sairauden vaatiman toipilasvaiheen mukaan. Liikunta nopeuttaa fyysisen toimintakyvyn palautumista myös sydäninfarktin tai kajoavien sydäntoimenpiteiden, kuten sepelvaltimoiden pallolaajennuksen ja ohitusleikkauksen, jälkeen.
Jos tarvitset tukea liikunnan aloittamiseen tai liikkumisestasi on pidempi aika, voit saada tukea Liikkumisen aloittamisen omahoito-ohjelmasta. Ohjelma sisältää tehtäviä, tietoa liikunnasta sekä käytännön liikuntavinkkejä. Voit edetä ohjelmassa omaan tahtiisi. Omahoito-ohjelmaan pääset Terveyskylän Omapolun kautta ja se vaatii rekisteröitymisen.