Lähtökohtaisesti jokainen selkäkipuinen hyötyy aktiivisesta oman selän kuntouttamisesta. Se tapahtuu päivittäisen liikunnan ja kevyiden askareiden kautta.
Kivun pelko on usein este liikkumisen aloittamiselle. Liikkumattomuus heikentää kuitenkin lihaksia ja pitkittää usein selkäkipua. Pienikin venytys tai harjoitus voi helpottaa oloa.
Liikunnan aloittaminen
Selkäkipujakson alkuvaiheessa tai kivun ollessa lievää on syytä harrastaa kevyttä liikuntaa. Arkiaskareiden lisäksi sopivia liikuntamuotoja ovat esimerkiksi sauvakävely ja vesijuoksu.
Aloita liikuntaharjoittelu rauhallisesti ja lisää nopeutta ja harjoitusten kestoa vähitellen. Usein oireet voivat aluksi hieman lisääntyä, mutta siitä ei ole syytä huolestua. Mikäli selkäkivut pahenevat voimakkaasti tai pitkittyvät, keskustele asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Selkäkipujakson lievityttyä kannattaa aloittaa säännöllinen, itselle mieluisa liikunta.
Liikunnan merkitys selän kuntouttamisessa
Liikunta on yksi tärkeä osa tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoa ja kuntoutumista. Liikunnan avulla voidaan hidastaa esimerkiksi selkärangan alueen ikääntymismuutoksia ja vähentää niistä aiheutuvia haittoja, kuten välilevyn kulumamuutoksia tai iskiasoireita.
Liikunnan tulisi olla säännöllistä, jolloin se ylläpitää ja edistää terveyttä ja hyvinvointia. Liikkuminen voi hyvin olla arkiliikuntaa. Sekin piristää, rentouttaa, rauhoittaa mieltä ja lisää iloa ja energisyyttä.
Liikuntasuosituksia ja lisätietoa
Yleisesti aikuisia suositellaan liikkumaan seuraavasti:
Kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa, esimerkiksi reipasta kävelyä, ainakin 2,5 tuntia viikossa tai raskasta liikuntaa, esimerkiksi juoksua, 75 minuuttia viikossa.
Lihaskuntoa, liikkuvuutta, liikehallintaa ja tasapainoa kehittävää liikuntaa vähintään kahtena päivänä viikossa. Esimerkiksi tanssi ja pallopelit kehittävät liikehallintaa. Myös porraskävely on hyvä liikuntamuoto, jota voi harrastaa lyhyinä pätkinä monta kertaa päivässä.
Voit hakea tukea ja tietoa liikuntaharrastuksista esimerkiksi kuntasi liikuntapalveluista. Kunnat järjestävät myös hyvinvointia tukevia ohjattuja ryhmäliikuntatunteja.
Myös liikuntajärjestöt, selkäyhdistykset ja työväenopistot järjestävät ryhmäliikuntaa selän kunnon ylläpitämiseen.
Terveysliikunnasta saat lisää tietoa UKK-instituutista, jossa voit myös arvioida omaa liikkumisen ja istumisen määrää.