Kuntoutusta järjestävät monet eri tahot, joilla on omat ohjeensa kuntoutuksen hakemiseen.
Tarvittaessa voit pyytää apua kuntoutuksen hakemiseen esimerkiksi kuntoutusohjaajalta, sosiaalityöntekijältä tai sosionomilta.
Voit tiedustella esimerkiksi terveydenhuollosta tai Kelasta, kenen järjestämään kuntoutukseen sinun on mahdollisuus hakeutua.
Kuntoutusta järjestävät monet eri tahot, joilla on omat ohjeensa kuntoutuksen hakemiseen.
Tarvittaessa voit pyytää apua kuntoutuksen hakemiseen esimerkiksi kuntoutusohjaajalta, sosiaalityöntekijältä tai sosionomilta.
Julkisen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän kuntoutusta järjestävät terveyskeskukset, sairaalat, hyvinvointialueen sosiaalipalvelut ja opetustoimen tukipalvelut.
Yleensä sinun ei tarvitse käyttää hakulomakkeita, vaan lääkinnälliseen eli toimintakykykuntoutukseen voi hakeutua esimerkiksi lääkärin laatiman lähetteen perusteella. Käytännöt poikkeavat hyvinvointialueittain. Selvitä oman hyvinvointialueesi käytännöt omasta terveyskeskuksestasi.
Kuntoutumista tukevia palveluita, kuten kodinmuutostyöt tai perhetyö, voi hakea hyvinvointialueen sosiaalipalveluiden kautta. Osaan palveluista tarvitaan lääkärin suositus. Käytännöt poikkeavat hyvinvointialueittain. Selvitä oman hyvinvointialueesi käytännöt.
Varhaiskasvatuksen ja koulutoimen tukipalveluihin tarvitaan yleensä terveydenhuollon ammattilaisen suositus. Käytännöt poikkeavat kunnittain. Selvitä oman kuntasi käytännöt varhaiskasvatuksesta tai koulutoimesta.
Täytä Kelan kuntoutushakemus huolellisesti ja erityisesti kohdat, jossa kuvaat sairauden tai vamman aiheuttamaa haittaa arjessa selviytymisessä, työssä tai opiskelussa.
Kuntoutuksen tavoitteiden määrittely on tärkeää. Kirjoita hakemukseen, miten odotat kuntoutuksen edistävän arjessa selviytymistäsi ja mitä tietoa, ohjeita ja/tai tukea toivot saavasi kuntoutuksesta.
Varmista, että valitsemallasi ammattilaisella on kuntoutuksessasi tarvittavaa osaamista ja sopimus Kelan kanssa. Voit käydä tutustumassa palvelua tarjoavan ammattilaisen verkkosivuihin tai kysyä neuvoa esimerkiksi kuntoutusohjaajalta, sosiaalityöntekijältä tai sosionomilta.
Sosiaali- ja terveysjärjestöillä on yleensä omat hakemuslomakkeet järjestämäänsä kuntoutukseen. Hakemuslomakkeet ja tieto hakemisesta löytyvät järjestöjen verkkosivuilta.
Täytä lomake huolellisesti. Mikäli pyydetään lääkärin suositusta tai kuntoutussuunnitelmaa, toimita se hakemuksen liitteenä.
Työeläkelaitoksilla on yhteinen hakemus Työeläkekuntoutukseen. Täytä hakemus huolellisesti ja lähetä se omaan työeläkelaitokseesi. Hakemuksen liitteeksi tarvitset lääkärin B-lausunnon.
Toimita kuntoutussuunnitelma vakuutusyhtiöön. Erillistä hakulomaketta ei tarvita.
Tiedustele kuntoutuskäytäntöjä omasta työterveyshuollostasi.
Työ- ja elinkeinohallinnon palvelut täydentävät muiden toimijoiden järjestämää ammatillista kuntoutusta. Lisätietoa voit kysyä TE-palveluista.
Päivitetty 16.2.2024