Vammautumisesta kulunut aika, ikä, paino, aikaisemmat vammat ja ympäristö vaikuttavat käsien kuormittumiseen. Voit omilla valinnoillasi vaikuttaa käsiesi kuntoon.
Olen pyörätuolin käyttäjä - Mitä voin tehdä käsien säästämiseksi?
Käsien kuormittuminen on monien eri tekijöiden summa.
Painoa kannattaa tarkkailla. Jo muutaman kilon painon nousu lisää käsien rasituksen määrää.
Pyörätuolin hankinnan yhteydessä kannattaa kiinnittää huomiota pyörätuolin painoon. Kerro asiantuntijalle esimerkiksi millainen pyörätuolin käyttäjä olet, kelaatko paljon, millaisissa maastoissa liikut, siirrätkö pyörätuolin autoon itse. Pyörätuolin käyttötarkoitus vaikuttaa sen ominaisuuksiin.
Huolehdi, että pyörätuolin säädöt ovat juuri sinun käyttötarkoitukseesi sopivat. Pyydä tarvittaessa apua pyörätuolin säätöjen arvioimiseen ja korjaamiseen terveydenhuollon ammattilaisilta.
Käytä kelausta helpottavia hanskoja. Hanskat, joissa on kämmenen ja ranteen alueella riittävän hyvä pito, vähentävät kelaukseen käytettävää lihastyötä.
Käytä tarttumapihtejä, kun otat esineitä ylätasoilta.
Huolehdi, että apuvälineesi on asianmukaisesti huollettu ja toimii moitteettomasti. Mikäli apuvälineesi tarvitsee huoltoa, ota yhteyttä apuvälineen luovuttaneeseen yksikköön.
Mikäli käsissäsi ei ole juurikaan liikettä, huolehdi, että kätesi tuetaan hyvin istuma-asennossa. Tämä ehkäisee kudosten turhaa venyttymistä ja siitä aiheutuvaa kipua.
Käsien asento- ja liikehoitoon kannattaa kiinnittää huomiota myös levossa, jotta olkapäitä ympäröivät lihakset pääsevät rentoutumaan.
Rannetuilla ja lastoilla voidaan tukea kipeytyneitä ranteita vaikka et muuten käyttäisi tukia.
Suurin rasitus olkapäihin kohdistuu silloin, kun siirtyminen tapahtuu matalalta. Vältä turhia eritasosiirtymisiä, esimerkiksi siirtymistä pyörätuolista korkeammalle vuoteelle.
Siirtymistä helpottava apuväline kannattaa ottaa käyttöön ennen kuin käsioireet muuttuvat hankaliksi. Rasituksen vähentäminen lievittää usein oireita tehokkaasti.
Pyörätuolilla kelaaminen on tekniikkalaji. Tee pitkiä ja tasaisia kelausliikkeitä, jolloin rasitat käsiäsi vähemmän.
Tasainen kelausvauhti pitää käsien rasituksen vähäisempänä.
Käytä erilaisia keinoja paineen keventämiseen kun istut, kuten tuomalla painoa eteenpäin reisille. Tällöin sinun ei tarvitse nostaa itseäsi käsillä toistuvasti uuteen asentoon.
Ympäristöä kannattaa järjestää niin, että voit välttää kädet yläasennossa toimimista, kuten turhaa kurkottelua ja esineiden ottamista ylähyllyiltä. Hartiatason alapuolella toimiminen vähentää merkittävästi olkapäiden kipua.
Matot ovat mukavia, mutta ne tekevät kelaamisesta raskasta ja rasittavat käsiä turhaan. Poista kulkuväylillä olevat turhat matot.
Epätasaisuus kelattavalla alustalla rasittaa käsiä. Voit muuttaa kotiympäristöä esimerkiksi poistamalla kynnykset. Pyydä tarvittaessa ammattilaisten apua ympäristön arvioinnissa ja muutosten toteuttamisessa.
Mikäli käytät luiskaa kotiympäristössäsi, tulisi luiskan kaiteen korkeus arvioida yksilöllisesti. Kaide on sijoitettava riittävän alas, jotta voit käyttää sitä luiskalla kulkiessasi.
Keittiön järjestäminen niin, että ulotut helposti päivittäin käyttämiisi esineisiin, vähentää käsiin kohdistuvaa rasitusta. Kodinmuutostöiden yhteydessä kannattaa huomioida uunin ja tiskialtaan sijoittelu niin, että pystyt toimimaan turvallisesti ja käsiä säästäen.
Päivitetty 26.2.2024