Siirry sivun sisältöön

Erektion tukeminen eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeisiä erektiohäiriöitä voidaan helpottaa monilla keinoilla.

Lantionpohjan hyvä verenkierto toipilasaikana nopeuttaa kudosten ja hermojen paranemista sekä huolehtii peniksen paisuvaiskudoksen toiminnasta. Leikkauksen jälkeen haavojen paraneminen kestää useita viikkoja ja siksi yhdyntää kannattaa välttää neljän viikon ajan leikkauksesta.

Leikkauksesta toipumiselle tulee antaa aikaa, sillä paraneminen on hidasta. Sairastuminen ja erilaiset hoidot saattavat huolestuttaa ja aiheuttaa myös seksuaalisen halun puutetta.

Lantionpohjan lihasten tunnistamisharjoitteilla voit lisää verenkiertoa lantionpohjassa, joka nopeuttaa kudosten paranemista leikkauksen jälkeen.

Lantionpohjaa vahvistavilla harjoituksilla voit tehostaa erektiota tukevien lihasten toimintaa.

Sähköstimulaation avulla voidaan aktivoida erektiohermojen ja erektiota tukevien lihasten toimintaa sekä tuntoa.

Saat ohjausta sähköstimulaatiohoitoon esimerkiksi lantionpohjan toimintaan perehtyneeltä fysioterapeutilta.

Voit kokeilla erektiota tukevia apuvälineitä, kuten

  • Erektiorengasta, joka estää veren virtausta pois paisuvaiskudoksista. Rengas voi myös estää virtsan karkaamista erektion aikana.

  • Erektiotukea, joka asetetaan peniksen tyveen tukemaan penistä erektion aikana. Yleensä sitä käytetään yhdessä erektiorenkaan kanssa.

  • Erektiopumppua eli penispumppua, jonka avulla veri saadaan siirtymään paisuvaiskudoksiin alipaineen avulla.

Opettele käyttämään erektiota tukevia apuvälineitä oikein. Muista muun muassa käyttää liukuvoidetta. Voit kysyä neuvoa esimerkiksi seksuaalineuvojalta.

Aluksi lääkehoidon tarkoituksena on tehostaa lantionpohjan verenkiertoa, ei aikaansaada erektiota. Kun leikkaushaavat ovat parantuneet, lääkkeillä voidaan hoitaa erektiohäiriötä.

Lääkehoidon vaihtoehtoja ovat

  • tablettihoito

  • pistoshoito

  • paikallisesti virtsaputkeen laitettavat lääkkeet.

Keskustele lääkehoidosta lääkärisi kanssa.

Jos et saa apua erektiohäiriöösi lääkkeillä tai apuvälineillä, voi leikkauksessa asetettava erektioproteesi olla yksi vaihtoehto. Sen tarvetta arvioidaan aikaisintaan vuoden kuluttua leikkauksesta.

Päivitetty 21.12.2020