Pikaopas hyvinvointiin

Tältä sivulta voit lukea keskeisimmistä hyvinvointia parantavista toimista.

​Jos tarvitset tarkempia ohjeita, käytä Terveyskylän hakutoimintoa ja etsi sairauskohtaista tietoa. Käänny tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.

Haitarin otsikkotaso2
Harrasta ja tee itsellesi tärkeitä asioita

Voit hyvin, kun teet asioita, joista nautit ja innostut, ja kun vaativien ja rentouttavien tekemisten suhde on sopiva. Pysyt energisenä, kun teet joitakin asioita yksin keskittyen, ja toisia jonkun kanssa tai porukassa. Kirjaa esimerkiksi kalenteriviikkoosi kaikki säännölliset menosi ja mieti, onko erilaista tekemistä sopivasti.

Pohdi,

  • mitä tehdessä aika kuluu kuin siivillä?
  • mikä auttaa sinua rauhoittumaan ja rentoutumaan?
Huolehdi ihmissuhteistasi ja nauti läheisyydestä

Ihminen tarvitsee toisia ihmisiä, myös sinä. Tärkeistä ihmissuhteista täytyy huolehtia, ja uusia tuttavuuksia voi löytyä yhtä hyvin kaupan kassalta kuin harrastuksista tai vapaaehtoistyöstä. Syvät ystävyydet ovat tärkeitä, mutta myös niin sanotut hyvän päivän tutut parantavat vointiasi.

Varmista, että sinulla on joku, jonka kanssa voit puhua mieltä painavista asioista. Jos sinulla ei ole sopivaa ystävää, tutustu vertaistoimintaan tai tutki lähiseutusi ryhmiä ja ystäväpalveluita. Vaali niitä ystävyyssuhteita, jotka sinulla on.

Myös läheisyys ja seksuaalisuus ovat merkittävä osa ihmisyyttä, ja niitä voi toteuttaa eri tavoin elämän mittaan.

Mieti,
  • miten kosketus, läheisyys ja seksuaalisuus näkyvät omassa elämässäsi?
  • minkälaisesta kosketuksesta nautit?
  • onko läheisyys sinulle tärkeää?
  • oletko tilanteeseesi tyytyväinen?

Lue lisää aiheesta muualta Terveysky​​lästä:

Lähde liikkeelle ja ulos

Hyvä terveys edellyttää, että liikut ja ulkoilet riittävästi. Jos et välitä liikunnasta, rakenna arkitöistäsi aktiivinen rutiini ja kävele kaikki lyhyemmät matkat. Valitse portaat ja liiku luonnossa.

Jos et pääse yksin liikkumaan kodin ulkopuolella, perehdy kuntasi liikunta- ja kulttuurikaveripalveluihin, järjestötoimijoihin. Voit myös aloittaa liikkumisen tarkastelun tekemällä elämysmatkan lattialle.

Ajattele aivojasi

Pidä huolta aivojesi terveydestä. Seuraa verenpainettasi ja kolesteroliasi ja hoida niitä, jos ne ovat kohonneet. Pyri normaalipainoon syömällä säännöllisesti ja monipuolisesti lautasmallin mukaisesti. Vältä stressiä, jos mahdollista, ja opettele rentoutuskeinoja.

Pidä aivosi hyvässä kunnossa ratkomalla ristisanoja, opettelemalla tanssimaan tai soittamaan jotakin soitinta, perehtymällä uusiin asioihin ja liikkumalla. Riittävä ja säännöllinen uni on aivojesi terveyden perusta.

Tässä sinulle Muistiliitolta hyvä väline aivoterveyden ylläpidon opetteluun:

Opettele optimistiksi

Myönteinen asenne elämään ja vastoinkäymisiin auttaa voimaan paremmin. Optimismia voi onneksi opetella. Osa myönteistä asennetta on kyky palautua haastavista tilanteista. Tätä voit kehittää miettimällä, mitkä ovat sinulle tärkeitä arvoja, mistä saat hyvän mielen, kenen seurassa voimaannut tai unelmoimalla.

Pohdi seuraavalla kerralla, kun kohtaat haastavan tilanteen, mitä myönteisiä tunteita koet tilanteessa?

Syö hyvin ja juo sopivasti

Jos olet alle 65-vuotias, pyri normaalipainoon syömällä säännöllisesti ja monipuolisesti lautasmallin mukaisesti. Käytä alkoholia kohtuudella. Suosi värikkäitä kasviksia, hedelmiä ja marjoja ja syö vain vähän punaista lihaa.

Jos olet yli 65-vuotias, terveellinen paino on hieman korkeampi kuin nuoremmilla. Varmista, että syöt riittävästi proteiinia, jota saa lihasta, kanasta, kalasta, pavuista, pähkinöistä, munista ja erilaisista kasviproteiinivalmisteista. Jos käytät alkoholia, muista kohtuus alkoholinkäytössä ja huomioi sen vaikutus mahdolliseen lääkitykseen sekä ikääntymiseen liittyvät alhaisemmat riskirajat. Juo tarpeeksi nestettä, vaikka joutuisitkin käymään usein vessassa. Syö lautasmallin mukaisesti ja riittävän paljon.

Lue lisää syömisestä ja juomisesta:

Muista levätä ja huolehdi yöunestasi

Hyvän terveyden taustalla on aina toiminnan ja palautumisen tasapaino.

Selvitä,

  • mitkä ovat sinun keinosi rentoutua?
  • miten nukut mahdollisimman hyvin?
  • minkä verran aktiivista toimintaa jaksat kerrallaan?
Tarkista toimeentulosi

Onko taloudellinen tilanteesi vakaa, vai joudutko usein jännittämään, riittävätkö rahat koko kuukaudeksi? Oletko hyvä seuraamaan rahanmenoasi ja tiedätkö, miten voit säästää? Voit kääntyä Kelan tai oman kunnan sosiaalityöntekijän puoleen saadaksesi apua taloutesi järjestämisessä.

Lue lisää aiheesta muualta Terveyskylästä:

Tee kodistasi turvallinen ja esteetön

Katsele kotiasi uusin silmin: onko koti sinulle toimiva vielä viiden tai kymmenen vuoden päästä? Asutko lähellä palveluita ja pääsetkö hoitamaan asioitasi helposti?

Varmista, että kotisi on hyvin valaistu ja että kulkureitit ovat tilavat. Poista turhat esineet lattioilta ja asenna tarvittaessa tukikahva kylpyhuoneeseen. Huolehdi paloturvallisuudesta ja säilytä tärkeät puhelinnumerot aina näkyvillä.Viihtyisä koti lisää hyvinvointia ja pitää sinut aktiivisena.

Lue lisää turvallisesta ja esteettömästä asumisesta:

Pidä huolta terveydestäsi

Suhtaudu terveyteesi vakavasti ja pidä huolta perusasioista:

  • Vältä alkoholia.
  • Harjoita aivojasi keskittymistä vaativilla tehtävillä.
  • Harrasta säännöllisesti liikuntaa.
  • Huolehdi riittävästä unesta sekä levon ja aktiivisen toiminnan sopivasta vaihtelusta.
  • Tee asioita, jotka ilahduttavat sinua.
  • Lopeta tupakointi.
  • Hoida mahdollisia sairauksiasi.
  • Jos sinulla on kipuja, keskustele lääkärin kanssa niiden hoitamisesta.
  • Harjaa hampaat säännöllisesti ja käy hammaslääkärin tarkastuksissa.
  • Hanki kuulolaite ja uusi silmälasit, jos kuulosi tai näkösi on heikentynyt.

Käy tarvittaessa terveystarkastuksessa tai soita oman kuntasi sosiaali- ja terveyspalveluiden neuvontanumeroon.

Päivystysapu on sosiaali- ja terveydenhuollon neuvonta- ja ohjauspalvelu, josta voit saada apua epäselvissä tilanteissa. Päivystysapunumero 116 117 on käytössä jo lähes koko Suomessa.

Lue lisää Päivystysavusta:

Tämä osio on tuotettu yhteistyössä GeroMetro-verkoston kanssa.

terveys; elämäntavat; kuntoutuminen; kuntoutus; hyvinvointi

Kyllä

Päivitetty  21.2.2023