Siirry sivun sisältöön

Sydänlihastulehdus eli myokardiitti ja liikunta

Sydänlihastulehduksesta toipumisen jälkeen voit palata asteittain liikunnan pariin.

Sydänlihastulehdus eli myokardiitti on tulehdus- ja vauriotila sydänlihaksessa. Suurin osa sairastuneista on hyvin lieväoireisia. Osa sairastuneista tarvitsee oireisiinsa sairaalahoitoa.

Huomioithan, että tämä on yleisopas sydänlihastulehdukseen ja liikuntaan. Noudata aina ensisijaisesti saamiasi henkilökohtaisia ohjeita tai kysy tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiselta mitkä ohjeista sopivat juuri sinulle.

Yleisimpiä oireita ovat

  • rintakipu

  • hengenahdistus

  • väsymys, voimattomuus ja rasituksen siedon heikentyminen

  • erilaiset sydämen rytmihäiriöt

  • sydämen vajaatoiminta.

Voit lukea lisää hengenahdistuksesta Kuntoutumistalosta. Tietoa sydämen rytmihäiriöistä ja vajaatoiminnasta sekä niiden oireista saat Terveyskylän Sydänsairauksien talosta.

Sydänlihastulehduksesta toipuminen on yksilöllistä ja toipilasaika kestää vaikeusasteen mukaan jopa 3–6 kuukautta.

Toipilasaikana rasitustaso tulee pitää kevyenä arkiaskareita tehdessä ja liikkuessa.

Kovatehoisempaan rasitukseen voi palata, kun vointi on hyvä ja oireeton ja EKG on normalisoitunut. Tämä voi kestää jopa 6 kuukautta. Osalle sairastuneista, kuten urheilijoille tai raskasta fyysistä työtä tekeville, tehdään kliininen rasituskoe tai sydämen ultraäänitutkimus ennen työhön tai urheilun pariin palaamista.

Toipilasaikana, noin 3–6 kuukauden ajan, tulee liikkua ja tehdä arkiaskareita kevyellä rasitustasolla, jotta sydän saa aikaa toipua.

Liikkumisen tulee olla aina oireetonta.

Lue lisää liikunnan rasittavuudesta ja sen arvioinnista.

Suositeltavin liikuntamuoto on kävely tai kuntopyöräily, joita on helppo tauottaa ja säädellä tuntemusten mukaan. Oireiden loppumisen jälkeen on hyvä välttää vielä noin viikon ajan liikuntaa.

Toipilasaikana suositellaan

  • liikkumaan useita kertoja päivässä pieniä aikoja kerralla, aloita liikkumaan esimerkiksi 10–15 minuuttia kerralla 1–3 kertaa päivässä. Lisää liikuntaa toipumisen etenemisen ja vointisi mukaan.

  • välttämään raskaita sydäntä kuormittavia töitä, kuten painavia nostoja, kantamista sekä pitkään kädet koholla työskentelyä.

Liikkumista tulee lisätä toipilasajan jälkeen voinnin mukaan maltillisen nousujohteisesti. Palaa itsellesi mieluisten liikuntaharrastusten pariin.

  • Lisää liikunnan kestoa vähitellen.

  • Lisää liikunnan kuormitusta asteittain.

Seuraa vointiasi liikunnan aikana ja siitä palautuessa. Saat hengästyä, hikoilla ja kokea lihasväsymystä liikunnan aikana, jos palaudut hyvin liikunnan jälkeen.

Lue lisää liikunnan rasittavuudesta ja sen arvioinnista.

Päivitetty 2.5.2023