Talouden suunnittelu

Aloita talouden suunnittelu laskemalla tulosi ja menosi.

Pystyt seuraamaan ja hallitsemaan paremmin rahankäyttöäsi kirjaamalla tulosi ja menosi. Samalla voit seurata käytettävissä olevan rahasi määrää ennen seuraavan palkan tai muun rahan tuloa tilille – ja välttyä ikäviltä yllätyksiltä.

Talouden hallinta voi tuntua haastavalta, jos kaikki rahat kuluvat heti. Maksuja voi olla usealle taholle ja laskuja tulee 2–4 kuukauden välein tai puolivuosittain. Järjestystä raha-asioihin tuo taloussuunnitelma, jonka tarkoituksena on tasapainottaa menot tulojen mukaisiksi.

Koska monissa tapauksissa tulot ja menot vaihtelevat kuukausittain, tilannetta voi hallita vain kokonaissuunnitelmalla. Monesti parhaan kokonaiskuvan oman talouden tilasta saa kirjaamalla kaikki tulot ja menot.

Selvitä tulot ja kartoita menot

  1. Selvitä ensin tulosi, jotta näet, kuinka paljon sinulla on rahaa käytössäsi. Tuloihin luetaan esimerkiksi palkat, mahdolliset työttömyys-, sairaus- tai muut päivärahat, eläke, asumistuki, lapsilisät ja mahdolliset elatusavut.
  2. Tulojen jälkeen kartoita menosi. Jotta saisit kuukausittaisista menoistasi mahdollisimman tarkan käsityksen, kirjaa kaikki menosi muistiin useamman kuukauden ajan. Pidä kirjaa esimerkiksi ruokakauppaostoksista, jotta saat selkeän kuvan kuukausittaisista ruokamenoistasi. Kirjaa muistiin myös muut ostokset ja menot kuten velkojen hoitomenot, vuokra, sähkö ja vakuutukset.
  3. Voit kirjata menosi päivittäin tai kerran viikossa kuittien mukaan ja tehdä niistä kuukauden lopuksi menolaskelman. Kirjaa ylös myös tulevat laskut ja niiden eräpäivät. Näin pystyt varautumaan tuleviin maksuihin jo etukäteen.
  4. Kun olet saanut selville tulosi ja menosi, tee suunnitelma tuleville kuukausille. Ajoita pakolliset, joka kuukausi toistuvat menot siten, että rahat riittävät kaikkiin laskuihin ja ruokaan koko kuukauden ajan. Voit tehdä vuoden lopussa vuosiyhteenvedon ja arvioida suunnitelmasi onnistumista.

Menojen suunnittelu

Kun olet kerännyt tietoa menoistasi, sinulla on mahdollisuus arvioida menojasi tarkemmin – mikä on välttämätöntä ja voiko jostain tarvittaessa nipistää.

Tarkasta myös mahdollinen oikeutesi Kelan asumistukeen ja toimeentulotukeen.

 

Kyllä

Päivitetty  18.10.2018