Niskakivun lääkkeettömät kivunhoitokeinot

Harjoittelun ohella myös muista lääkkeettömistä kivunhoitokeinoista on usein apua niskakivun hoidossa.

Akupunktio

Akupunktiossa pistetään ohuita neuloja tarkoin määriteltyihin pisteisiin. Hoito toteutetaan usein 3–10 kerran sarjana, noin viikon välein. Akupunktio voi lievittää pitkittynyttä niskakipua väliaikaisesti.

Akupunktiota toteuttaa akupunktiokoulutuksen saanut terveydenhoitoalan ammattilainen.

Elämänasenne

Ihminen on kokonaisuus, johon ruumiillisten rakenteiden lisäksi vaikuttavat henkinen, sosiaalinen ja kulttuurinen hyvinvointi. Mielekkäät harrastukset, hyvät ihmissuhteet ja mukava työ ovat tärkeä osa kivunhoitoa. Lisäksi kivun hyväksyminen vähentää siitä aiheutuvaa stressiä ja vapauttaa voimavaroja kuntoutumiseen. Nämä kaikki seikat vaikuttavat paranemiseen.

Lue lisää:

Hieronta

Hieronnalla pyritään rentouttamaan jännittyneitä lihaksia ja parantamaan hierottavan alueen aineenvaihduntaa. Hieronta voi vähentää niskakipua ja parantaa toimintakykyä, etenkin yhdistettynä fysioterapeuttiseen harjoitteluun ja ohjaukseen.

Apua voit saada koulutetulta hierojalta tai fysioterapeutilta.

Lämpö- tai kylmähoito

Lämpöhoito vähentää pitkittynyttä niskakipua väliaikaisesti. Se vilkastuttaa niskan verenkiertoa, lisää kudoksen aineenvaihduntaa ja rentouttaa lihaksia.

Kylmähoidon tarkoituksena on vähentää kudosvauriosta johtuvaa akuuttia tulehdusta, turvotusta ja kipua. Hoidon vaikutus perustuu verisuonten supistumiseen ja kipeän alueen tuntohermojen puutumiseen.

Hoidot voidaan toteuttaa lämpö- ja kylmäpusseilla kotona ja fysioterapiassa. Kylmän ja lämmön vaikutukset ovat yksilöllisiä, kokeile kumpi tuntuu sinusta paremmalta.

Ohjeet lämpö- ja kylmähoidon toteuttamiseen:

TNS-hoito

TNS-hoidolla, eli transkutaanisella hermostimulaatiolla, pyritään vaikuttamaan kivun säätelyyn ja viestintään kehossa. Hoitoa annetaan laitteella, jolla ärsytetään sähköisesti ihon kosketusta aistivia hermopäätteitä.

Hoito vaikuttaa kipuärsykkeiden välittymiseen selkäytimestä aivoihin. Se voi lisätä myös elimistön kipua lievittävien hormonien tuotantoa.

Kysy lisää TNS-hoidosta terveydenhoitoalan ammattilaiselta.

Muualla Terveyskylässä

lääkkeetön kivunhoito; lääkkeetön hoito; niskakipu

Kyllä

Päivitetty  11.11.2019