Päänsäryn estolääkkeet

Säännöllisesti otettava estolääke vähentää ja lievittää päänsärkyjä. Särkylääkkeiden tarve vähenee ja elämänlaatu paranee, kun päänsärky ei hallitse elämää.

​Kenelle estolääkitys voisi olla tarpeen?

Jos päänsärkyjä on tiheästi, ne ovat voimakkaita tai häiritsevät tavallista arkea, voi säännöllinen päänsäryn estolääkitys olla tarpeen. Tutkimusten mukaan migreenin tai päänsärkyjen estolääkitystä käytetään ylipäätään liian vähän ja sen sijaan ajaudutaan helposti särkylääkkeiden liikakäyttöön. Lääkkeettömät hoitovaihtoehdot ovat luonnollisesti aina osa päänsäryn hoitoa.

Lääkärisi suunnittelee estolääkityksen sinulle yksilöllisesti päänsärkytyypin, muun terveydentilan ja lääkityksen sekä iän ja sukupuolen huomioiden.

Mitä ovat päänsäryn estolääkkeet?

Päänsäryn estolääkkeinä käytetään eräiden muiden sairauksien lääkkeitä, joiden on huomattu vähentävän myös päänsärkyjä. Näitä ovat esimerkiksi tietyt verenpainelääkkeet, masennuskipuryhmän lääkkeet ja epilepsialääkkeet. Joissakin tapauksissa kroonisen migreenin hoitoon voidaan käyttää myös lääkärin antamia botuliinipistoksia.

Miten estolääkitys vaikuttaa?

Estolääkityksen vaikutus perustuu pitkäaikaisiin muutoksiin aivojen kipuhermoverkostossa, sen yliviritys vähenee ja sen myötä päänsärkyjä tulee harvemmin ja niiden voimakkuus lievittyy. Estolääkitys ei kokonaan poista kipuja. Hyvänä tavoitteena voi pitää päänsärkyjen määrän puolittumista tai voimakkuuden olennaista lievittymistä. Estolääkkeet eivät auta kipuihin välittömästä vaan lopullisen vasteen näkee vasta useamman viikon käytön jälkeen. Päänsärkypäiväkirja on hyvä apu päänsäryn seurantaan ja estolääkityksen tehon arviointiin. Voi olla, että estolääkitys ei vielä aloitusannoksella tuo riittävää apua, mutta lääkärin kanssa annosta säätämällä voi oikea hoitoannos löytyä.

Miten estolääkitystä käytetään?

Estolääke otetaan säännöllisesti päivittäin riippumatta siitä, onko päänsärkyä vai ei. Yleensä estolääke annostellaan kerran tai kaksi kertaa päivässä.

Pitääkö estolääkitystä käyttää pysyvästi?

Estolääkitys on tarpeen pitää säännöllisenä vähintään puolen vuoden ajan. Monet käyttävät estolääkitystä vuosien ajan, toiset pystyvät lopettamaan sen aiemmin. Estolääkkeen lopetusajankohdasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Jos päänsäryt lopetuksen jälkeen jälleen pahenevat, kannattaa estolääke aloittaa uudestaan.


Edellinen sivuSeuraava sivu 

Päivitetty  15.8.2018