Lääkepäänsäryn hoito

Runsas ja pitkäaikainen särkylääkkeiden käyttö voi pahentaa päänsärkyä. Lääkepäänsäryn hoito on särkylääkkeiden käytön vähentäminen.

Miten lääkepäänsärkyä hoidetaan?

Ainoa tapa hoitaa lääkepäänsärkyä on vähentää särkylääkkeiden käyttöä. Joissakin tapauksissa särkylääkkeen käytön vähentäminen turvallisiin rajoihin voi riittää. Tämä tarkoittaa tulehduskipulääkkeiden ja parasetamolin käytön vähentämistä alle 15 päivään kuukaudessa, lääkeyhdistelmien, migreenin täsmälääkkeiden ja vahvojen kipulääkkeiden käyttöä alle 10 päivänä kuukaudessa. Kun päänsäryn hoitoon on käytössä useampia eri valmisteita, hyvä yleissääntö on käyttää päänsäryn kohtauslääkkeitä alle 10 päivänä kuukaudessa.

Usein, etenkin jos takana on jo epäonnistuneita yrityksiä vähentää kipulääkkeiden käyttöä, vain kipulääkevieroitus eli kipulääkkeen lopettaminen joksikin aikaa kokonaan auttaa päänsärkykierteen katkaisussa.

Miten onnistun särkylääkevieroituksessa?

Lääkkeen voi lopettaa kerralla tai vähitellen lääkeannosta pienentäen kahden tai kolmen viikon aikana.

Lääkevieroituksessa lääkkeen lopettaminen aiheuttaa yleensä aluksi pahenevaa päänsärkyä, pahoinvointia, ahdistusta ja univaikeuksia. Oireet kestävät tutkimusten mukaan keskimäärin 2-10 päivää, mutta joskus kahteen viikkoon asti, minkä jälkeen päänsärky lievittyy ja vointi paranee.

Särkylääkevieroituksessa yleensä kaikki särkylääkkeet pyritään lopettamaan, mutta lääkärin kanssa kannattaa keskustella siitä mitä lääkkeitä vieroituksen aikana voi käyttää. Päänsärkyestolääkitys voidaan aloittaa jo vieroituksen aikana tai sen jälkeen.

Särkylääkevieroituksen aikana ja jälkeen kannattaa muistaa myös lääkkeettömät kivunhoidon keinot ja ottaa ne käyttöön. Lisätietoja: Päänsäryn hallintaa elämäntavoilla.

Entä jos ei tehdä mitään?

Jos särkylääkkeitä on mennyt päänsäryn hoitoon päivittäin tai lähes päivittäin jo yli 3 kuukauden ajan, on lääkepäänsärky todennäköinen. Päänsäryt eivät tällaisella hoidolla parane, vaan kroonistuvat eivätkä estolääkkeetkään toimi. Olet varmaan huomannutkin, etteivät särkylääkkeet ole ratkaisu päänsärkyongelmaasi. Runsas ja pitkäaikainen särkylääkkeiden käyttö voi myös vahingoittaa maksaa tai munuaisia.

Miten vältetään uudelleen koukkuun jääminen?

Vieroituksen jälkeen alkuperäinen päänsärky kuten jännityspäänsärky tai migreeni vaativat edelleen todennäköisesti satunnaisesti lääkehoitoa. Yleensä lääkepäänsäryn aiheuttaneen lääkkeen käyttöä ei enää suositella, mutta toisinaan sen voi aloittaa uudelleen myöhemmin varovaisesti käyttöä päänsärkypäiväkirjalla seuraten. Lääkepäänsäryllä on kuitenkin taipumus uusia helposti, minkä vuoksi otetut särkylääkkeet kannattaa kirjata ylös ja näin seurata käyttöä. Säännöllisesti otettu estolääke on parempi vaihtoehto päänsäryn hoidossa.


Edellinen sivuOsion alkuun 

Päivitetty  15.8.2018