Narkolepsian päiväväsymyksen lääkehoito

Lääkehoidolla voidaan usein kohentaa päiväaikaista vireyttä merkittävästi.

Oikean lääkkeen löytäminen voi kuitenkin joskus vaatia aikaa ja selviää usein vain kokeilemalla. Lääkehoidossa olevan narkolepsiaa sairastavan tulee olla terveydenhuollon seurannassa.

Modafiniili

Modafiniili on usein ensilinjan lääke väsymyksen hoitoon. Se on vain narkolepsiaan tarkoitettu. Tarkkaa vaikutusmekanismia ei tunnetta. Lääkettä otetaan yleensä 1-4 tablettia vuorokaudessa, aamulla ja puolen päivän maissa. Tavallisimpia sivuvaikutuksia on päänsärky, jota ilmenee alkuvaiheessa noin joka kolmannella.

Metyylifenidaatti

Metyylifenidaattivalmisteet ovat ADHD:n hoidossa käytettyjä lääkkeitä. Niiden vireystasoa kohentava vaikutus perustuu dopamiinin ja noradrenaliinin lisäämiseen hermoliitoksissa. Metyylifenidaattivalmisteita on pitkä- ja lyhytvaikutteisia, joista pitkävaikutteiset ovat usein narkolepsian hoidossa ensisijaisia.

Pitolisantti

Pitolisantti on melko uusi lääke narkolepsian hoidossa. Sen vaikutusmekanismi perustuu histamiinijärjestelmään ja sillä voi olla päiväväsymyksen lisäksi hieman tehoa myös katapleksiaan. Pitolisantti on Kela-korvattava narkolepsian hoidossa.

Muut lääkkeet

Myös natriumoksibaatilla on tehoa päiväväsymykseen. Päiväväsymyksen hoidossa käytetään harvoissa tapauksissa myös muita vireystasoa kohentavia lääkityksiä. Uusia lääkehoitoja vireystason parantamiseen kehitetään jatkuvasti.

Suurin osa narkolepsiaan hoitoon käytetyistä lääkkeistä kuuluu Kelan erityiskorvattavuuden piiriin. Lue lisää narkolepsialääkkeiden korvattavuudesta täältä:

Päivitetty  22.7.2020

Kyllä