MS-tautiin liittyvien virtsarakon toimintahäiriöiden lievittäminen

MS-tautiin liittyviä virtsarakon toimintahäiriöitä helpotetaan lihashuoltoharjoittelulla ja joskus lääkehoidolla. Arjessa selviytymistä helpottavat apuvälineet.

​Virtsarakon ja suolen toimintahäiriöiden kartoittamiseksi oirepäiväkirjan pitämisestä voi olla hyötyä. Virtsarakon toimintahäiriö voi ilmetä MS-taudissa sekä virtsan pidättämisen että virtsarakon tyhjentämisen vaikeutena. Jos oireista on kiusaa, molempia voidaan tehostaa lääkkeillä ja tyhjentämistä myös tarvittaessa omatoimisella, puhtaasti tehtävällä toistokatetroimisella.

Virtsaamisongelmia tutkittaessa suljetaan bakteeritulehduksen mahdollisuus pois virtsanäytteen avulla. Heti WC:ssä käynnin jälkeen virtsarakkoon jäävän virtsan määrä (ns. jäännösvirtsa) voidaan tutkia helposti ultraäänilaitteella. Jos rakkoon jää tässä tutkimuksessa yli desilitra virtsaa, virtsarakkoa tulee venyttämisen ja virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi tyhjentää säännöllisellä toistokatetroinnilla. Oireita voi olla mahdollista lievittää myös säännöllisellä lantionpohjan lihaksia vahvistavalla harjoittelulla.

Virtsankarkailuun on olemassa tippasuojia ja mukana kulkevaan virtsapussiin yhdistettäviä virtsankerääjiä. Jos karkailuoire on vaikea, voidaan käyttää suun kautta otettavaa lääkitystä, josta on monenlaisia vaihtoehtoja. Vaikeammissa tilanteissa voidaan turvautua virtsarakon tyhjentäjälihaksen yliaktiivista toimintaa rauhoittavaan pistoshoitoon botuliinitoksiinilla tai sakraalisella neuromodulaatiohoidolla. Virtsarakon toimintaan liittyvissä ongelmissa apua ja apuvälineitä saat omasta terveyskeskuksesta, MS-hoitajalta tai uroterapeutilta.

 

Kyllä

Päivitetty  27.5.2021