MS-tautiin liittyvän hermosäryn lievittäminen

MS-tautiin liittyvää hermosärkyä voi lievittää lääkärin määräämillä kipulääkkeillä. Vahvojen kipulääkkeiden annosmuutoksista on syytä keskustella lääkärin kanssa etukäteen.

 

MS-taudin yhteydessä saattaa esiintyä hermoperäistä särkyä ja lihasrasitukseen liittyvää kipuilua. Lihassärkyä voi hoitaa tavanomaisilla kipulääkkeillä, mutta aivoissa tai selkäytimessä syntyvää hermosärkyä ei pystytä helpottamaan itsehoitovalmisteilla. Hermosärkyä pystytään usein lievittämään kipukynnystä nostavilla lääkityksillä, joista monilla ensisijainen käyttötarkoitus on ollut jonkin muun hermosto-oireen hoito. Esimerkiksi epilepsiaan (gabapentiini ja pregabaliini) tai masennukseen (amitriptyliini, nortriptyliini) käytettävät lääkkeet voivat sopivilla annoksilla helpottaa hermosärkyä tehokkaastikin. Näistä lääkkeistä käytetäänkin nimitystä epilepsiakipulääkkeet ja masennuskipulääkkeet.

Kaikkien lääkkeiden kohdalla on pyrittävä riittävän hyvin kipua lievittävään, mutta mahdollisimman pieneen annokseen haittojen välttämiseksi. Lääkityksen annosmuutokset tulisi tehdä vähitellen pidemmän ajan kuluessa. Parhaan mahdollisen kivunlievityksen turvaamiseksi hoitava lääkäri on syytä pitää ajan tasalla, jos kipulääkkeiden kulutuksessa tapahtuu isoja muutoksia. Monet sairaanhoitopiirit tarjoavat kivun hoitoon erikoistuneen hoitajan ja/tai kipuklinikan palveluja. Myös fysioterapiasta voi olla apua hermosäryn hoidossa.

 

Kyllä

Päivitetty  27.5.2021