Lääkepäänsärky

Satunnaisesti päänsäryn hoitoon käytetyt särkylääkkeet ovat yleensä turvallisia. Pitkään ja useasti käytettynä ne voivat kuitenkin pahentaa päänsärkyä.

Mitä lääkepäänsärky on?

Lääkepäänsärky on päivittäistä tai lähes päivittäistä päänsärkyä, johon on liittynyt runsasta särkylääkkeiden käyttöä pitkään (ainakin 3 kk). Lääkepäänsäryn riski lisääntyy käytetystä lääkkeestä riippuen, jos särkylääkkeiden käyttöä on useammin kuin 10-15 päivänä kuukaudessa. Hyvä muistisääntö on pitää kaikkien päänsärkyyn käytettyjen särkylääkkeiden käyttö alle 10 päivässä kuukaudessa.

Särkylääkkeen otto lievittää tai poistaa päänsäryn hetkeksi tai muutamaksi tunniksi, mutta sitten särky alkaa uudestaan.

Lääkepäänsärky voi luonteeltaan muistuttaa aiempaa päänsärkyä tai se voi olla ärsyttävää, tylppää päänsärkyä tuntuen pahimpana aamuisin.  Särkylääkkeen otto lievittää tai poistaa päänsäryn hetkeksi tai muutamaksi tunniksi, mutta sitten särky alkaa uudestaan. Särkylääkkeiden määrät ja vahvuudet nousevat ajan kuluessa, koska särkylääkkeen teho heikkenee.

Lääkepäänsärky on yleinen ongelma. Sitä esiintyy tyypillisesti sellaisilla henkilöillä, joilla on päänsärkytaipumus. Usein taustalla on migreeni.

Lääkepäänsäryn ainoa hoitokeino on särkylääkkeiden käytön vähentäminen pysyvästi

Videoilla voit kuulla kahden ihmisen kokemuksia särkylääkepäänsärystä paranemisesta.

Mistä lääkepäänsärky johtuu?

Stressin, lihaskipujen tai jonkin muun päänsärkyä ylläpitävän syyn lisääntyessä myös päänsäryt tihenevät ja sen myötä särkylääkkeen ottokerrat lisääntyvät.

Pitkäaikainen runsas särkylääkkeiden käyttö päänsärkyyn aiheuttaa aivojen kipuhermoratojen ylivirittymisen. Sen myötä päänsärky tulee aiempaa herkemmin ja tarpeen ottaa lisää särkylääkettä. Yritys vähentää särkylääkkeen käyttöä johtaa päänsäryn voimistumiseen. Noidankehä on syntynyt.

Mitä asialle voi itse tehdä?

Lääkepäänsäryn ennaltaehkäisy on tärkeää. Särkylääkkeiden käyttö jo 2-3 päivänä viikossa päänsäryn hoitoon useamman kuukauden ajan voi aiheuttaa lääkepäänsäryn.

Lääkepäänsäryn estämiseksi on tärkeää noudattaa turvarajoja. Usean lääkkeen yhdistelmät, migreenin täsmälääkkeet (triptaanit) ja vahvat kipulääkkeet (kuten tramadoli ja kodeiini) laukaisevat lääkepäänsäryn herkästi. Lääkepäänsäryn välttämiseksi näitä on käytettävä harvemmin kuin 10 päivänä kuukaudessa. Tavalliset tulehduskipulääkkeet kuten ibuprofeeni, ketoprofeeni tai naprometiini sekä parasetamoli ovat turvallisempia ja käyttö on rajattava alle 15 päivään kuukaudessa.

Päänsärkypäiväkirja on hyvä apu lääkkeiden käytön seurantaan. Ilman sitä lääkkeiden käytön arviointi on vaikeaa.

Jos päänsärkyjä on tiheästi, kannattaa kiinnittää huomiota lääkkeettömien hoitokeinojen käyttöön särkylääkkeiden sijaan.

Lääkepäänsäryn hoito on särkylääkkeiden käytön vähentäminen pysyvästi ja tarvittaessa täydellinen lopettaminen määräajaksi eli kipulääkevieroitus.

Milloin lääkäriin?

Jos päänsärky haittaa elämää, päänsärkykohtauksia esiintyy tiheästi, särkylääkkeiden käyttöä on runsaasti, eikä kivun omahoito ja särkylääkkeiden käytön vähentäminen onnistu, on syytä hakeutua perusterveydenhuollon lääkärille. Myös selvästi luonteeltaan muuttunut päänsärky on syy hakeutua lääkärin arvioon. Jos kyseessä on särkylääkepäänsärky, lääkärin kanssa tehdään suunnitelma särkylääkkeiden vähentämisestä ja arvioidaan päänsäryn estolääkityksen tarve.


Edellinen sivuSeuraava sivu 

Päivitetty  15.8.2018