Kasvojen alueen kivut

Kasvosärky voi johtua monesta syystä, mutta toisinaan selkeää syytä ei löydy. Toistuvien sähköiskumaisten kasvokipujen syy voi olla kolmoishermosärky. Muun tyyppiset kasvokivut ovat vielä yleisempiä.

​Kasvokipujen moninaiset syyt

Kasvojen alueen kipu voi olla oire silmien, korvien, nenän, kurkun tai poskionteloiden sairaudesta. Se voi johtua hermoärsytyksestä kuten kolmoishermosäryssä tai olla muun tyyppistä kasvosärkyä. Kasvokipuja voivat aiheuttaa puremalihas- ja leukanivelkivut. Toisinaan sarjoittaisen päänsäryn kohtauksessa voi esiintyä kasvosärkyä.

Tuikkiva ja sähköttävä kolmoishermosärky

Kolmoishermosäryssä eli trigeminusneuralgiassa tyypillistä on kasvojen toispuolinen, sävähtävä kipu usein posken tai leuan alueella. Kipu voi aiheutua kasvojen tuntohermotuksesta vastaavan kolmoishermon vauriosta tai sen ärsytyksestä esimerkiksi paineen vuoksi. Usein mitään selvää syytä ei ole todettavissa.

Tyypillisen kolmoishermosäryn kipukohtaus alkaa äkillisesti. Sen voi laukaista esimerkiksi kasvojen kosketus, parranajo, meikkaaminen tai hiustenpesu. Myös viileä ilma, tuuli, syöminen tai hampaiden harjaaminen voivat laukaista kipukohtauksen sarjan. Ne ovat usein erittäin voimakkaita ja intensiivisiä sähköiskumaisia kiputuikkauksia. Ne voivat kestää muutamasta sekunnista minuutteihin, ja niitä voi esiintyä vuorokauden aikana useita kymmeniä.

Tasaisena jatkuva kipu

Epätyypillisessä kasvokivussa kipu voi olla jatkuvaa jomotusta, eikä siinä ole niinkään lyhyitä sähköiskumaisia kipukohtauksia.

Miten kasvokipuja hoidetaan?

Kasvokivun taustalla voi joskus olla jokin sairaus, joka vaatii hoitoa. Terveyskeskus- tai yksityislääkäri arvioi kivun syytä ja tutkimusten tarvetta. Leukanivelen kipujen hoidossa auttaa hammaslääkäri, tarvittaessa suu- ja leukakirurgi. Toisinaan purentakiskosta voi olla hyötyä.

Kasvohermosärky kuriin

On hyvä oppia tuntemaan ne tekijät, jotka omalla kohdalla pahentavat särkytilannetta. Kipukohtauksen laukaisevia tekijöitä on hyvä mahdollisuuksien mukaan välttää.

Kolmoishermosärkyä ja epätyypillistä kasvokipua hoidetaan ensisijaisesti epilepsialääkkeillä, joilla on myös kipua lievittävä vaikutus. Masennuskipulääkeryhmän lääkkeet voivat myös tuoda tehokkaan avun. Säännöllisen estolääkityksen myötä kipuherkkyys vähenee, eikä kipua mahdollisesti aiheuttavia ärsykkeitä niinkään tarvitse vältellä.

Oikean, tehokkaan lääkityksen löytämiseksi voi olla tarpeen kokeilla useita eri vaihtoehtoja.

Entä, jos lääke ei auta?

Neurokirurgisesta toimenpiteestä voi olla hyötyä, jos muu hoito ei tehoa riittävästi. Toimenpiteeseen liittyy luonnollisesti omat riskinsä, jotka punnitaan tarkasti ennen toimenpidettä. Jos kolmoishermosärky johtuu verisuonen aiheuttamasta paineesta hermoon, kolmoishermo ja verisuoni voidaan leikkauksella erottaa toisistaan (mikrovaskulaarinen dekompressio). Kolmoishermon hermosolmua voidaan myös lämpökäsitellä siten, että kasvojen tunto heikkenee (termokoagulaatio).


Edellinen sivuSeuraava sivu


 

Päivitetty  15.8.2018